Сербія назвала умову засудження нею агресії Росії проти України

vuchich

Про це заявив сербський президент Александар Вучич, відповідаючи на питання журналістів стосовно заяви посла України в Белграді Олександра Александровича, який в своєму виступі в ЗМІ попросив Сербію засудити дії РФ по відношенню до України.
«У мене дуже проста відповідь. Ми маленька країна, і ми не хочемо позбавляти себе можливості продовжувати дружбу з кимось, і ми жодним чином не вирішуємо долю України. Але якщо це вже так, я закликаю пана Олександровича звернутися до президента своєї країни пана Зеленського і попросити його сьогодні ввечері засудити по телевізору жахливу і трагічну агресію проти Сербії з боку США, Великобританії, Німеччини та інших країн. Тож як тільки він це зробить, тоді я з радістю прийму заклик пана Олександровича і відповім на його прохання», – зазначив сербській лідер. Він додав, що каже про це, щоб показати, що кожна країна має право просити когось про щось.
Вучич, який перебував із візитом в Монако, сказав, що поважає посла Олександра Олександровича, і що Україна і Росія завжди підтримували цілісність Сербії. Але, разом з тим, він зазначив, що «інтереси України – на Заході», тоді як політика Сербії полягає в тому, щоб бути «на європейському шляху, але також співпрацювати з Китаєм, Росією і не відмовлятися від традиційних друзів».
Сербський президент також розкритикував Захід через подвійні стандарти у випадку із Косово і передбачив, що Україна не буде засуджувати операцію НАТО про Сербії, бо має «інтереси на Заході».
«Інтереси Сербії – це мир і стабільність, і що сьогодні Сербія є однією з небагатьох країн, які чітко поважають міжнародне публічне право, на відміну від Заходу, який багато закликає до т.зв. непорушності кордонів. Ми занадто малі, щоб комусь погрожувати, нехай кожен займається своєю роботою, але наші погляді є зрозумілими. Ми принципово дотримуємося міжнародного публічного права, і тому стільки страху щодо історії про Косово та всього іншого. Тож, як тільки вони засудять жахливу акцію, яке здійснили країни, які сьогодні допомагають Україні, тоді і ми відреагуємо. Але ніякої реакції не буде, бо їхні інтереси на заході», – заявив Вучич.
На його думку, українська криза демонструє, що для Сербії важливо зберігати військовий нейтралітет. «Мені здається, що ця ситуація також говорить про те, наскільки важливо бути військово-нейтральним», бо Україна, за його словами «на шляху до НАТО». «Якщо хто вважає, що ми будемо на побігеньках у тієї чи іншій стороні, то така політика веде нас прямо в прірву. Наша політика є серйозною, відповідальною і відповідає інтересам Сербії та її громадян», – заявив сербський президент. Він підкреслив, що Сербія сподівається на мир, добрі стосунки з усіма, але є “занадто малою країною, щоб погрожувати чи працювати проти когось”.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа