Сепаратистський фейковий дим без вогню в Одесі

Численні російські й проросійські ЗМІ 19 вересня розповсюдили повідомлення про нібито масовий мітинг у Києві перед Верховною Радою України на підтримку «Народної Ради Бессарабії». Джерелом такої інформації стала сепаратистська агенція «News Front», працівники якої називають себе «добровольцями інформаційного фронту Новоросії». У ДНР і ЛНР постійно працює 11 військових кореспондентів агенції, які не лише висвітлюють дійсні події, а й нерідко інспірують їх. Цього разу вони перевершили самих себе, видаючи бажане за дійсне.

За даними ресурсу news-front.info, в акції нібито взяли участь близько 500 прихильників «руху». Вони закликали українську владу «припинити репресії стосовно «Народної Ради Бессарабії» і національних меншин Одеської області». Також видання повідомило про затримання спецслужбами близько 20 організаторів та спікерів мітингу «НРБ». Однак офіційної інформації правоохоронних органів на підтвердження проведення цієї акції у Києві не надходило.

А чи була вона насправді? На це запитання своїх колег парламентські журналісти повідомили, що ніякої акції біля приміщення Верховної Ради вони не помітили, а розповсюджувана інформація є банальним фейком. Більше того, навіть одеські активісти так званої «НРБ» ні сном, ні духом не відають про те, що нібито відбувається у столиці від їхнього імені.

Як пояснили у правоохоронних органах, дана акція є від початку і до кінця фейковою, і всі описані у ЗМІ події вигадані в одному офісі: «Все це зроблено для звіту перед російськими кураторами за отримання грошей на підривну діяльність. Вся «Народна Рада Бессарабії» – фейкова організація, яка не представляє інтереси і долі відсотка жителів регіону, а складається із політичних гастарбайтерів, готових за гроші на будь-які авантюри. Сьогоднішня інформація про акцію – це чергова провокація». А СБУ розцінило це як складову цілого комплексу антиукраїнських заходів, розробленого спецслужбами іноземної держави з метою дестабілізації громадсько-політичного становища в Україні.

Усі ще пам’ятають, як у червні цього року правоохоронними органами в Одесі була жорстко припинена спроба розповсюдження сепаратистського руху «Народна Рада Бессарабії», створеного з подачі і за активної участі російських спецслужб, що мав на меті повторення донецького сценарію. Тоді були затримані керівники, активісти і бойовики «БНР», у яких було вилучено сепаратистське видання «Новороссія», конституцію «БНР» а також платіжні документи про отримання коштів із Москви. Пізніше були затримані проросійський журналіст Артема Бузила і його соратники із «Народної Ради Бессарабії» Олена Гліщинська і Віталій Діденко.

Одеські сепаратисти вже кілька разів пікетували СІЗО №1, де вони утримуються. Агенція «News Front» стверджує, що така ж акція відбулася і 19 вересня, навіть вміщує світлину, на якій група людей стоїть із банером «Free Buzila». У пікетуванні нібито взяло участь близько двохсот чоловік, шістдесят із яких були затримані, а декого міліція навіть побила. Але вірити брехливому сепаратистському виданню, що так і було насправді, не можна.

Сергій Горицвіт

На світлинах: фейкові «фотодокази» мітингу одеських сепаратистів у Києві, фото до фейкової акції «Free Buzila» в Одесі.

1 Фейкові «фотодокази» мітингу одеських сепаратистів у Києві

2 Фото до фейкової акції «Free Buzila» в Одесі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа