Сенцову у Нью-Йорку присудили премію ПЕН-центру

sencov

Американський ПЕН-центр присудив кримському режисерові, політв’язню Олегу Сенцову щорічну премію Барбари Голдсміт «Свобода писати». Про це повідомляє The Washington Post.

«Він був змушений пожертвувати своєю багатообіцяючою кар’єрою в кінематографі через своє рішення висловитися», – сказала виконавчий директор американського ПЕН-центру Сюзанна Носсел. Переслідування Сенцова вона назвала «яскравим прикладом нетерпимості до інакомислення з боку уряду Путіна».

Видання зазначає, що Сенцов, який був відвертим критиком російської агресії проти України, поповнив «видатний список» інших лауреатів, які перебувають під загрозою. Серед них – азербайджанська журналістка Хадиджи Ісмаїлова, яку заарештували після публікації серії матеріалів про корупцію в уряді, і Ільхам Тохти, ув’язнений китайський економіст.

27 з 40 переможців конкурсу «Свобода писати» були випущені з в’язниці протягом 18 місяців з моменту їх нагородження.

Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американського ПЕН-центру вручають в’язням совісті, які опинилися в надзвичайно складних обставинах.

Олег Сенцов разом з Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб в Криму в травні 2014 по звинуваченню в організації терактів на півострові. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням терористичної діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа