СБУ ліквідувала в Одесі конвертцентр, який фінансував терористів

1 Вилучені речові доказиСпівробітники Служби безпеки України 23 лютого провели масштабну спецоперацію та припинили діяльність конвертаційного центру в Одесі, через який фінансувалися проросійські терористичні організації ДНР і ЛНР, повідомляється на офіційному сайті СБУ. «Конверт» обслуговував майже 50 підприємств з Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської областей, Києва та Харкова. Клієнти переказували гроші у готівку через безтоварні операції, а також легалізовували гроші, отримані із сумнівних джерел з приховуванням від оподаткування. Щомісячний обіг конвертцентру становив майже 50 мільйонів гривень.

Зловмисники працювали в різних містах України. Співробітники Одеського управління СБУ затримали у Дніпропетровську бухгалтера, у Миколаєві – юриста, в Одесі – організатора конвертаційного центру, слідчі дії проводилися у Києві, Харкові та Львові. Серед учасників незаконного бізнесу були колишні співробітники управління МВС у Луганській області, які також затримані правоохоронцями. Встановлено, що частина грошей, отриманих від діяльності «конверту», переправлялася на фінансування незаконних збройних формувань у тимчасово окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей.

Під час обшуків у приміщеннях конвертцентру в кількох містах співробітники спецслужби вилучили більш ніж 50 печаток комерційних структур, у тому числі фіктивних, а також 14 тисяч доларів США, 3 тисячі євро та документацію, яка підтверджує здійснення фінансових оборудок. Заблоковано 65 рахунків конверцентру в 23 банківських установах, у тому числі з російським капіталом. У 17 банках вже накладено арешт на більш ніж 5 мільйонів гривень. Відкрито кримінальне провадження за статтею 258-5 («фінансування тероризму») Кримінального кодексу України.

На даний час тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, задіяних у діяльності конвертаційного центру.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа