САП тримає руку на пульсі справи васильківських земельних ділків

SAPВасильківським міськрайонним судом розглядається кримінальне провадження за обвинуваченням Гвоздівського сільського голови Зубова П.П. та депутата цієї ж сільської ради Шаламая О.Г. в одержанні неправомірної вигоди у розмірі понад 300 тисяч євро, публічне обвинувачення у якому підтримується Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

Під час досудового розслідування обох підозрюваних затримано та обрано їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, одночасно судом визначено їм розмір альтернативної застави, призначення якої є обов’язковим в силу вимог ст. 184 КПК України – спершу 8,2 млн. гривень, а згодом, з огляду на вимоги Європейського суду з прав людини у справах про тримання під вартою, з кожним продовженням строку тримання підозрюваних під вартою її розмір поступово зменшувався.

Оскільки Зубова П.П. під заставу звільнено лише 08.11.2016, а до того часу він постійно утримувався під вартою, то підстав для його додаткового відсторонення від посади не існувало. Враховуючи зміну застосованого до нього запобіжного заходу, прокурорами САП відповідне питання буде ініційовано у найближчому судовому засіданні, яке призначено на 16.11.2016.

Шаламай О.Г., хоч і є депутатом Гвоздівської сільської ради, але посадовою особою цього органу місцевого самоврядування у розумінні ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не є, тому передбачених законом підстав для його відсторонення від виконання повноважень депутата сільської ради не існує.

Під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів для доведення винуватості обвинувачених у суді саме у інкримінованому їм кримінальному правопорушення, при цьому вжито належних заходів до їх збереження. Рішення сільської ради, за ухвалення яких мало місце вимагання неправомірної вигоди, нікому не передавались і продовжують зберігатись у матеріалах справи разом з іншими доказами. Крім того, визнання їх недійсними у межах іншого виду судочинства жодним чином не впливає на належність чи допустимість цих документів для кримінального провадження про отримання неправомірної вигоди.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа