САП та НАБУ викрили депутата Полтавської облради на заволодінні коштів, виділених на допомогу громадянам

money3

12 вересня 2023 року за дорученням керівника САП прокурори за участі детективів НАБУ повідомили про підозру у заволодінні коштів, що передбачались для виплати громадянам грошової допомоги на лікування, депутату Полтавської обласної ради. Його дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.
Також повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст.191 КК України консультанту відділу з питань забезпечення діяльності керівництва виконавчого апарату Полтавської облради та двоюрідній сестрі депутата.
Наприкінці 2020 року Полтавською обласною радою прийнято «Положення про порядок та умови надання разової грошової допомоги». Відповідно до Положення депутати Полтавської обласної ради здійснюють надання разової грошової допомоги громадянам, які зареєстровані та проживають на території Полтавської області, та внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку у структурному підрозділі з питань соціального захисту населення виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання. Основними напрямками надання допомоги є, зокрема, підвищення матеріального забезпечення сім’ї (громадянина) та потреба у фінансовій допомозі; а також проведення лікування та операцій.
При цьому бюджетом Полтавської області на 2022 рік визначено витрати у сумі 16,8 млн грн на надання депутатами Полтавської обласної ради допомоги малозахищеним громадянам, які проживають на території Полтавської області (з розрахунку близько 200 000 гривень на одного депутата).
У межах досудового розслідування встановлено, що у грудні 2022 року у депутата виник злочинний умисел, направлений на заволодіння грошовими коштами, виділеними для надання депутатами Полтавської обласної ради матеріальної допомоги громадянам, шляхом використання свого службового становища.
Для реалізації свого задуму він вступив у змову з консультантом відділу з питань забезпечення діяльності керівництва виконавчого апарату Полтавської обласної ради, яка консультувала щодо потенційних отримувачів такої допомоги з поміж наближених до нього осіб та допомагала з оформленням необхідних документів. Також депутат залучив до схеми і свою близьку родичку, яка начебто потребувала кошти на лікування.
У результаті вже наприкінці грудня 2022 року на картковий банківській рахунок близької родички депутата надійшли грошові кошти у сумі 100 000 гривень з призначенням платежу «Соціальні виплати, які згодом були арештовані.
Досудове розслідування триває.

 

Отримано з поштової розсилки САП/НАБУ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа