САП оголосила про про підозру Голові Рахункової палати України

SAP16 листопада прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України (САП) та детективами НАБ України, після передбаченого ст. 481 КПК України підписання Генеральним прокурором, повідомлено про підозру Голові Рахункової Палати України у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, а саме зловживання службовим становищем, тобто умисного, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої фізичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки.

Вказаний високопосадовець, досягнувши злочинної змови з директором департаменту Рахункової палати, достовірно знаючи, що остання забезпечена житлом та використала своє право на приватизацію об’єктів державного житлового фонду (ще в часи коли вказана особа була народним депутатом України), сприяв останній в отримані 2-кімнатної квартири, загальною площею 84,9 м2 та оціночною вартістю 1 млн. 390 тис. грн (станом на 2013 рік), надавши його останній в якості службового житла.

В подальшому, усвідомлюючи те, що директор департаменту не може приватизувати квартиру на себе чи членів сім’ї, які не мали права на її приватизацію, Голова Рахункової палати звернувся із листом до органу приватизації про згоду на приватизацію квартири племінником директора департаменту, який не мав жодного відношення до Рахункової палати та державної служби, а також маючи у власності житло у місті Києві, з метою виконання злочинного умислу та досягнення корисливої мети формально зареєстрував своє місце проживання у вищевказаній квартирі, без згоди власника – Рахункової палати України.

У результаті злочинної змови Голова Рахункової палати України взяв на себе зобов’язання вчинити ряд дій з використанням свого службового становища, направлених на доведення злочину до кінця, а саме:

– по-перше, виключити можливість отримання квартири іншими посадовими особами Рахункової палати;

– по-друге, прийняти рішення та винести наказ про надання в користування вказаної службової квартири особі, з якою мав змову – директору департаменту Рахункової палати;

– по-третє, звернутися до органу виконавчої влади за місцем знаходження квартири, а саме до Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, з письмовим листом про надання вищевказаної квартири директору департаменту Рахункової палати;

– по-четверте, звернутися до Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації з письмовим листом про виключення згаданої квартири з числа службових;

– і наостанок, надати дозвіл на приватизацію цієї квартири та передати вищевказану квартиру з державної власності у приватну власність племінника директора департаменту Рахункової палати.

Внаслідок протиправних дій зазначених службових осіб із власності державного органу вибуло майно загальною вартістю майже 1,4 млн. гривень (станом на 2013 рік).

Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наразі прокурорами САП вже підготовлено клопотання про арешт майна підозрюваного та вказаної квартири, а також про обрання йому запобіжного заходу.

Слід зазначити, що щоденна кропітка праця та діяльність прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективів НАБ України спрямована не лише на попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, вчинених високопосадовцями, уповноваженими на виконання функцій держави, незалежно від їх статусу та корумпованих зв’язків, але й на відшкодування шкоди та повернення державі в особі її органів незаконно вилученого майна.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа