САП домоглася розірвання договорів «Укргазвидобування» з двома фірмами, задіяними у «газовій схемі» Онищенка

SAPЗавдяки зусиллям прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Апеляційним судом міста Києва було прийнято рішення про розірвання договору про спільну діяльність між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «Надра Геоцентр» від 19 листопада 2007 року. Це стало можливим завдяки тому, що САП вступила у господарський спір третьою стороною та підтримало позицію ПАТ «Укргазвидобування».

Відповідно матеріалів, наданих суду САП, з січня 2014-го по червень 2015 року ТОВ «Надра Геоцентр» реалізувало близько 426,1 млн кубометрів газу на суму 1,917 млрд грн (за цінами, вказаними в аукціонних свідоцтвах) при ринковій вартості цього газу 3,084 млрд грн (відповідно до висновків експертизи). Як наслідок ПАТ «Укргазвидобування» недоотримало 1,166 млрд грн.

Крім цього, ТОВ «Надра Геоцентр», за інформацією ПАТ «Укргазвидобування», не виконало інвестиційні зобов’язання щодо встановлення вузлів обліку газу, а також несвоєчасно сплачувало податкові зобов’язання.

Це вже другий розірваний договір про спільну діяльність, пов’язаний з розслідуванням детективів НАБ України і викритою ними корупційною «газовою схемою Онищенка». Так, наприкінці травня Господарським судом Київської області було прийнято рішення розірвати Договір про спільну інвестиційну та виробничу діяльність між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ Фірма «ХАС». Поряд із ТОВ «Надра Геоцентр» ця компанія також була посередником у схемі розкрадання державних коштів (https://nabu.gov.ua/novyny/detali-rozsliduvannya-gazovoyi-shemy-oonyshchenka-infografika).

«Наразі триває робота з розірвання останнього – третього договору із ТОВ «Карпатинадраінвест» , після чого «газову схему» можна буде вважати повністю ліквідованою. Дані факти є свідченням того, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, не лише викривають та притягають злочинців до відповідальності, але й руйнують корупційні схеми, що впродовж років завдавали державі мільярдні збитки» – зазначив заступник Генерального прокурора України – керівник САП Назар Холодницький.

Нагадуємо, САП та НАБУ викрили схему з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень.

Прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа