Санкції: американський суд відправив до в’язниці кремлівського шпигуна

HomelandSecurity

Болгарський громадянин Цветан Канев був засуджений американським судом до двох років ув’язнення після спроби переправки зі США електронного обладнання для потреб військової та космічної програм Російської Федерації.
У 2015 році шпигун звернувся із запитом до американського виробника на придбання інтегральних схем, які використовуються у супутниках. Так як щодо реалізації цього устаткування у США діють обмеження, а для їх придбання потрібно отримати ліцензію міністерства торгівлі, Канев заявив, що купує обладнання для Болгарської академії наук.
Однак виробник вирішив перевірити достовірність інформації і звернувся до Міністерства національної безпеки США (Department of Homeland Security — DHS). Діючи під прикриттям агенти нацбезпеки з’ясували, що інтегральні схеми Канев планував переправити спочатку до Болгарії , а потім через Фінляндію  до Росії.
Обіцяючи допомогу у купівлі обладнання, співробітники DHS у жовтні 2015 року отримали від кремлівського шпигуна понад чотириста тисяч доларів, для «придбання програмованих багаточипових модулів з оперативною пам’яттю і драйвером та аналого-цифрового перетворювача» і за саме «сприяння» в угоді.
Коли плани Канева було викрито, йому вдалося на певний час втекти, однак в січні 2020 року він був заарештований в Німеччині та екстрадований до США. В березні цього року Канев визнав свою вину у суді.
За матеріалами: nova.bg

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа