“Самооборона Одеси” кинула путініста-держслужбовця в сміттєвий бак і облила зеленкою

Після тривалої перерви в Одесі відкрили новий сезон «сміттєвої люстрації». 29 липня у сміттєвому баку опинився глава місцевого відділення Фонду держмайна відомий путініст Олексій Косьмін. Щоб дати цьому чиновнику зрозуміти, що йому час йти геть із зайнятої посади, активісти «Самооборони Одеси» скрутили його і кинули в контейнер для сміття, обсипали борошном і облили зеленкою.

А напередодні очолюване Косьміним відомство опинилося в епіцентрі скандалу. Військова прокуратура Південного регіону встановила, що фонд держмайна, вступивши у змову з керівництвом філії «Одеського управління військової торгівлі», навмисно занизили розмір орендної плати готелю «Витязь», що завдало державі збитків у розмірі 1,7 мільйона гривень.

Та потрапив Косьмін під «народну люстрацію» зовсім не через роботу на цьому посту. Активісти стверджують, що Олексій Косьмін – ідеолог, фінансист, адміністратор, такий собі «сірий кардинал» антиукраїнського проросійського руху в Одесі. Про це на брифінгу в Одеському Кризовому Медіацентрі розповіли координатор «Самооборони Одеси» Віталій Кожухар і отаман Чорноморського Гайдамацького З’єднання Сергій Гуцалюк.

– Люстрація Косьміна була не випадковою, – каже Віталій Кожухар, – Такі люди, як він, принесли дестабілізацію і війну на нашу землю. І при цьому вони займають державні посади. Такого не має бути. Косьмін був одним із провідників в Одесу філософії «Русского міра». Ми зверталися до Президента, в ФДМ, в СБУ, але реакції не було. Ось тоді ми і наважилися на цей не надто красивий крок. Нагадаю, що той же Косьмін вихвалявся російською медаллю «За принуждение Грузии к миру». Якщо він захоче повернутися у свій кабінет, ми не дамо йому цього зробити.

– Ми направляли президенту і генпрокурору листа за підписами багатьох євромайданівських організацій, – розповів Сергій Гуцалюк. – Ще й досі росіяни за сприяння Косьміна контролюють перевалку нафтопродуктів в Одеському порту. Він же був «бухгалтером» колишнього мера Боделана. Косьмін пов’язаний з такими представниками путінського режиму як Затулін і Кисельов. Він пов’язаний з Кауровим, який проголосив себе президентом фейкової «Одеської народної республіки». Очолював топонімічну комісію, і на цій посаді робив усе можливе, щоб прибрати із Одеси всі назви і пам’ятники, пов’язані з українською історією і культурою. Зокрема, Косьмін намагався змінити назви вулиць Чорноморського Козацтва, Отамана Головатого, Івана і Юрія Лип, навіть парку Тараса Шевченка. Він був ініціатором рішень, за якими було скасовано постанову міськради про встановлення пам’ятника отаману Петру Калнишевському.

Після інциденту зі «сміттєвою люстрацією» прокуратура стала шукати винних, звинувачуючи їх у хуліганстві. В той же час більшість депутатів міськради теж взяла під захист ідейного російського шовініста Косьміна.

Голова Одеської міської організації ВО «Свобода» Сергій Солтасюк дав жорстко критичну оцінку зверненню депутатів міськради до начальника обласного управління МВС Гіоргі Лорткіпанідзе, які засудили «сміттєву люстрацію» свого депутата. «Солідарності депутатів Одеської міської ради в ухваленні антиукраїнських рішень та різноманітних дурниць немає меж, – зазначив Сергій Солтасюк. – Їх позиція вже мала б нікого не дивувати. 10 червня вони солідарно голосували за увічнення кремлівських терористів та провокаторів, які згоріли в Будинку профспілок. Подібних резонансних рішень у одеських депутатів чинного скликання не один десяток. Під документом від 3 серпня 2015 року підписались очільники усіх депутатських фракцій та груп, зокрема існуюча «Родіна» (очолювана Ігорем Марковим до його втечі на територію Російської Федерації), «Фронт Змін» (Народний фронт), «Компартія», «УДАР Віталія Кличка», «Довєряй дєлам», «Українська морська партія Сергія Ківалова», «За європейську Одесу» (пропорошенківська група). Олексій Косьмін, за якого заступились депутати, – в недалекому минулому активний борець за «русскій язик і наслєдіє» та «красниє флагі». За інформацією низки ЗМІ, він екс-співробітник ГРУ СРСР. У зверненні депутати називають люстрацію Косьміна обурливим інцидентом, який негативно позначається на іміджі міста. Насправді ж, все навпаки. Обурливий інцидент – це захист відвертого українофоба, а негативний імідж міста – це коли депутати міської ради солідарно ухвалюють рішення про увічнення кремлівських терористів та провокаторів. Народна люстрація Косьміна – реакція суспільства на його цинізм і нахабність».

Братерська одностайність і обурення керівників усіх фракцій і депгруп міськради просто зворушливі. Хоч методи люстрації, застосовані радикальними громадськими активістами стосовно Косьміна, особливого захвату не викликають.

Сергій Горицвіт

На світлині: «народна люстрація» Олексія Косьміна.

1 «Народна люстрація» Олексія Косьміна

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=jYXtcfrOKyY

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа