“Самооборона Майдану” розпочинає боротьбу з російськими олігархами на законодавчому рівні

Андрій Левус

Міжфракційне депутатське об’єднання “Самооборона Майдану”готує цілу низку заходів, які будуть реальними санкціями. Сьогодні в Раді разом з побратимами зареєстрував відповідний законопроект, спрямований на захист національних інтересів України та усунення російської присутності в державних монополіях – Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо участі іноземних осіб в суб’єктах природних монополій № 2509.
Російські олігархи мають у своїй власності українськи природні монополії: облгази, обленерго. Цемає бути припинено.
Я вважаю аморальним те, що в час війни російський бізнес присутній в українській економіці, і це є прямою загрозою національній безпеці. Я вже зазначав, що такі люди, як депутат держдуми Олександр Бабаков, який голосував за анексію Крму, підтримує війну на Сході та фінансує сепаратистські прояви на Півдні країни, через офшори володіє і контролює понад 10 українських обленерго.
Вважаю, що такі люди, як Олександр Бабаков та інші російські олігархи своїми діями створили реальні та потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, вони сприяють терористичній діяльності, призводять до окупації території, перешкоджають сталому економічного розвитку України.
Ми розробили законопроект, прийняття якого нарешті це припинить.
Згідно з ним, пропонується заборонити приватизацію держмайна в природній монополії для російських фізичних та юридичних осіб, юридичним особам України, засновниками або співвласниками яких є росіяни; а також юридичним особам України, кінцевими бенефіціарами яких є росіяни.
Зокрема, до приватизаційної документації окрім інформації про покупців, їх засновників, учасників обов’язково має бути повідомлено про кінцевих бенефіціарів. А неподання такої інформації позбавлятиме права брати участь в приватизації.
Ми хочемо заборонити брати участь у статутному капіталі природних монополій зазначеним вище особам, а також кінцевим бенефіціарам таких осіб.
Строк, який пропонується для імплементації – три місяці. Кабмін та нацкомісії в цей термін мають привести свої нпа у відповідність до цього закону.
Ознайомитися з текстом законопроекту можна на офіційному сайті Верховної Ради
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54607

Реакція Росії не забарилась: Конфискация российской собственности Украиной может привести к настоящей войне. Правда, є питаня: а що, зараз війна “несправжня”?

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа