Сьогодні – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

Сьогодні 18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, з 2014 року – це День боротьби за права кримськотатарського народу.

У цей день 1944 року розпочалась спецоперація НКВС, під час якої усього за 3 дні з Криму було вивезено у потягах, непристосованих для перевезення людей, біля 200 тисяч осіб. В дорозі, а також протягом перших років перебування депортованих у «спецпоселеннях» – переважно в центральноазійських республіках, у Сибіру та на Уралі – внаслідок голоду, холоду, хвороб, нелюдських умов проживання загинуло понад 46% від усього населення кримців.

 

Постановою Верховної Ради України (від 14.05.2015) 18 травня відзначається як день скорботи й пам’яті на державному рівні.

Сьогодні в пам’ять тих страшних подій 1944-го року, в пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу, в підтримку корінного народу Криму, який в XXI сторіччі знову опинився в умовах окупації, в Києві та в інших містах України відбудуться траурні заходи, мітинги та зібрання.

 

 

Як і минулого року, офіційний меморіальний захід «Вечір-реквієм вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу» відбудеться в Києві.

Також з 18:00 на Майдані Незалежності проходитиме жалобний мітинг з участю лідерів та активістів національного руху кримських татар, дисидентів та правозахисників.

 

 

Двогодинна програма Вечора-реквієма, яка розпочнеться о 16:00, поділена на дві частини.

Під час офіційної частини до учасників заходу та до громадян України звернуться:

·         Президент України Петро Порошенко;

·         Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк;

·         Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров;

·         Віце-прем’єр-міністр, міністр культури України В’ячеслав Кириленко;

 

До художньої частини заходу увійдуть: спектакль режисера Сергія Проскурні; виступи української співачки кримськотатарського та вірменського походження Джамали, Народного артисту України Євгена Нищука та інших видатних діячів культури.

 

 

О 18:00 на Майдані Незалежності розпочнеться Всеукраїнський жалобний мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (71-ші роковини депортації).

На мітингу очікуються виступи низки громадських діячів України та Європи. Зокрема слово візьмуть:

·         Голова Конгресу національних громад України, політв’язень  радянських таборів Йосиф Зіссельс;

·         кримський громадський діяч Андрій Щекун ;

·         командир підрозділу «Крим» Иса Акаев (на Майдані вишукуються бійці батальону “Крим”);

·         Голова Спілки татар Литви, радник прем’єр-міністра Литовської Республіки з питань національностей, представник Меджлісу кримськотатарського народу у Литві Адас Якубаускас;

·         Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров;

та ін.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа