Румунія та США домовилися працювати разом над безпекою у Чорному морі

bogdan-aurescu-antony-blinken-8nov-mae-ro

Румунія та США підтвердили у понеділок у Вашингтоні свою відданість зміцненню Стратегічного партнерства, від співробітництва у військовій сфері та безпеці до політичної співпраці в сфері економіки, енергетики та міжособистісних відносин. Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з главою румунської дипломатії Богданом Ауреску підкреслив, що США і Румунія є «сильними союзниками в НАТО» і тісно співпрацюють з багатьох питань. «Ми разом протидіємо викликами, які спричиняє Росія в різних місцях, а також Китаєм. Ми об’єднані в питанні безпеки і стабільності Європи», – сказав американський секретар. У заяві Держдепартаменту, серед іншого, йдеться про те, що сторони домовилися працювати разом над безпекою у Чорному морі.

У свою чергу Богдан Ауреску в ‘інтерв’ю Радіо Румунія заявив, що в двосторонніх дискусіях були розглянуті усі виміри Стратегічного партнерства: «Ми обговорили, зокрема, координацію наших дій усередині НАТО, необхідність посилення знеохочення та оборону на східному фланзі, особливо в Чорному морі, в тому числі в контексті останніх подій у сфері безпеки в регіоні, а також обговорили важливість збільшення американської військової присутності в регіоні і, очевидно, в Румунії».

Водночас дипломат підкреслив необхідність впровадження дуже важливих проєктів стратегічного взаємозв’язку для Румунії – Rail2Sea ​​та Via Carpathia, проєктів, які мають безпосередній позитивний вплив як на економічний розвиток регіону, так і на військову мобільність. Що стосується двостороннього економічного співробітництва, Богдан Ауреску наголосив на необхідності збільшення інвестицій США в регіоні. Крім того, він підтвердив зацікавленість Румунії, як стратегічного партнера США, у досягненні конкретного прогресу у включенні країни до Програми безвізового режиму (VisaWaiver), яка може призвести до скасування візового режиму для громадян Румунії, котрі подорожують до Сполучених Штатів.

Богдан Ауреску закликав до конкретної участі американської сторони у досягненні цієї спільної мети, в тому числі шляхом підтримки адекватної комунікаційної кампанії, яка б сприяла зниженню рівня відмов США у видачі віз, як останнього критерія, якому Румунія ще повинна відповідати. «Звичайно, зараз ми маємо добитися зниження з рівнем відмов у видачі віз, який становить 10,14% і має бути не вище 3%, як передбаченою американським законодавством. Тому нам потрібні спільні цілі, щоб ми якомога точніше знали причини, які призводять до такого відсотка відмов, аби мати можливість відкалібрувати інформаційну кампанію громадськості».

Візит міністра закордонних справ до Вашингтона знаменує, серед іншого, офіційне відкриття 7-ї зустрічі стратегічного діалогу між Румунією та США.

Джерело: Radio România Internaţional

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа