Румунія і Польща вимагають посилення військової присутності НАТО в Румунії та в Чорноморському регіоні

275969959_1295825984231653_7381422154576379054_n

«Існує потреба у посиленні військової присутності союзників у нашій країні та в Чорноморському регіоні у відповідь на агресію Росії», – сказав президент Румунії Клаус Йоганніс на спільної прес-конференції із своїм колегою з Польщі Анджеєм Дудою в Бухаресті. Він також закликав до створення бойової групи НАТО в Румунії як якнайшвидше.
Президент Польщі в свою чергу закликав до нового «стратегічного бачення НАТО» в регіоні, враховуючи контекст регіональної безпеки, створений вторгненням Росії в Україну.
«Нове стратегічне бачення НАТО, яке зараз розробляється, має враховувати ці зміни, які були породжені агресією Росії проти України. Постійна оборонна присутність НАТО, тобто посилена у військовому, технічному та інфраструктурному плані – це вимоги сьогодення, що висуваються діями Росії», – заявив президент Польщі Анджей Дуда.
Він сказав, що разом з президентом Йоханнісом вони вирішили докласти всіх зусиль, щоб допомогти союзникам зрозуміти, «наскільки жорстока Росія», яку необхідно продовжувати суворо карати, щоб війну було зупинено, а Україна продовжувала існувати як суверенна держава.
«Ми докладемо дипломатичних зусиль, щоб усі, хто формує цей величезний глобальний альянс, зрозуміли, наскільки серйозна ситуація і наскільки жорстока Росія, яка є серйозною загрозою для всього світу.
У її розпорядженні є ядерна зброя і вона хоче розширити свою територію. Ми з цим не згодні, ми не хочемо повертатися в зону російського впливу.
Ми поговоримо з союзниками, щоб побачити, які дії потрібно вжити проти Росії, які санкції ми можемо запровадити, які інші дії ми можемо вжити на дипломатичному рівні, щоб досягти нашої мети у вигляді припинення війни, щоб Україна могла продовжувати існувати як суверенна країна і насолоджуватися миром”, – сказав Дуда.
Так само, якщо Білорусь приєднається до війни, то проти цієї держави мають бути введені жорсткі санкції.
“Я вважаю, що НАТО, ЄС і всі чесні країни повинні бути чіткими: ті, хто приєднується до Росії, повинні бути покарані так само, як і агресор”, – сказав польський лідер.
Президент Польщі також закликав чиновників ЄС допомогти державам, які беруть участь в управлінні потоком громадян України, які рятуються від війни.
«Щодо поточної ситуації, обидві країни (Польща та Румунія) приймають біженців з України. Я дякую своїм громадянам за допомогу українцям. Вони наші гості, ми приймаємо їх у наших домівках, куди б вони не пішли, вони можуть знайти тихе місце, але нам потрібна міжнародна допомога.
Я вважаю, що ця допомога має надійти насамперед від Європейського Союзу.
Коли мільйони сирійських біженців прибули до Туреччини, ЄС виділив мільярди євро на підтримку. Таку ж підтримку необхідно надати країнам-членам, які стикаються з кризою біженців (з України)”, – сказав президент Польщі.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа