Росіяни втратили літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, здатний вказувати цілі крилатим ракетам

а-50-3

Росіяни втратили літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування А-50 з бортовим номером RF-50601 “Красный” в небі над Україною. Також повідомляється про ушкодження літака-командного пункту Ил-22М11.

Про це повідомляє “Мілітарний” з посиланням на профільні джерела.

Втрата подібних літаків – це важкий удар по Повітряно-космічних силах РФ, цю втрату російський оборонно-промисловий комплекс не здатен компенсувати.

а-50-2

Засіб ураження літака не відомий, це можуть бути ракети класу “земля-повітря”, “повітря-повітря”, протирадіолокаційні ракети або поломка. Один з ймовірних варіантів – дружній вогонь.

Варто зазначити, що офіційні представники Збройних Сил України цю інформацію поки що не підтвердили.

Розвиток подій в українському інфопросторі

Одним з перших профільних Telegram-каналів, що повідомив про втрату зв’язку з російським літаком дальньої радіолокаційної розвідки став monitor, о 22:35 у стрічці з’явилося повідомлення про аварію або ймовірне збиття літака над Азовським морем.

Майже в цей час, о 22:56, цю інформацію повідомив Telegram-канал “Николаевский Ванёк”, додавши інформацію про ще один борт – Ил-22М11

Пізніше, о 23:00, цю інформацію підтвердив військовий експерт в галузі радіотехнологій та блогер Сергій Бескрестнов “Флеш”.

«О 9 вечора російський літак A-50 дальнього радіолокаційного виявлення, наведення і управління був збитий над Азовським морем. Другий борт Ил-22 був підбитий і пішов на Керч», – йдеться в повідомленні Сергія “Флеша”.

Х-користувач, що займається моніторингом російської стратегічної авіації заявив, що літак впав біля Бердянська, а його бортовий номер RF-50601.

Ил-22 ВЗПУИл-22 ВЗПУ

О 23:30 Telegram-канал monitor оприлюднив перехоплення переговорів з аеродрому в Анапі, під час яких екіпаж Ил-22ПП викликав захід на посадку, машину “швидкої” та пожежників.

 

Літак ДРЛВ А-50

А-50 – це літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування на базі військово-транспортного літака Ил-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року.

Він розроблявся для заміни на той момент вже застарілого Ту-126 силами Таганрозького науково-технічного авіаційного комплексу та Науково-виробничого об’єднання “Вега”. Експлуатація дослідних зразків почалася у 1985 році, а на озброєння радянської армії літак був прийнятий у 1988 році.

За радянських часів промисловість встигла виробила близько 31 борту, до наших часів “живих” бортів залишилося не багато, всього близько 12 у різних варіаціях: 9 на озброєнні ПКС РФ у варіаціях А-50 и А-50У (3 і 6 відповідно), решта – на озброєнні Збройних сил Індії.

Літак обладнаний радіотехнічним комплексом “Шмель” на основі радянської бортової електронно-обчислювальної машини “Аргон-50”.

До комплексу “Шмель” входять:

  • Трикоординатна РЛС із пасивним каналом пеленгації;
  • апаратура знімання та відображення отриманої інформації;
  • система активного запиту-відповіді та передавання команд або інформації цілевказівки перехоплювачам;
  • цифровий обчислювальний комплекс для розв’язання завдань управління, наведення винищувачів на повітряні цілі;
  • апаратура командної лінії радіоуправління;
  • система зв’язку, ЗАС і телекодова апаратура;
  • апаратура документування;
  • система державного розпізнавання.

scale_1200Оператори А-50. Фото з відкритих джерел

На борту літака з комплексом працюють 10-11 операторів: командир, старший штурман наведення, два штурмани наведення, старший оператор супроводу, два оператори супроводу, а бортінженери РТК, РЛС та засобів зв’язку. Разом з ними на борту перебувають 5 членів льотного екіпажу.

Літак здатен проводити розвідку, повітряних, наземних та надводних цілей. За допомогою оптико-електронних бортових систем літак може виявляти факели балістичних ракет на відстані до 800 кілометрів, а радіолокаційна станція здатна знаходити та супроводжувати літаки та крилаті ракети на відстанях до 700 кілометрів.

Цілі по типу пускових установок протиповітряної оборони, балістичних ракет – на відстані до 400 кілометрів, а скупчення бронетехніки – до 450.

Обов’язково варто зазначити, що для виявлення неземних цілей літак має перебувати на достатній висоті, щоб компенсувати рельєф місцевості.

А-50 може давати зовнішнє цілевказання винищувачам та виступати у ролі повітряного командного пункту.

Джерело: Мілітарний

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа