Росія засмучена продажем Туреччиною безпілотників Україні, і скаржиться

Bayraktar-parad

Стамбул, 8 квітня (Reuters) “Росіяни засмучені і час від часу скаржаться на продаж дронів. Раніше скаржилися і скаржаться зараз”, – сказав місцевий чиновник на зустрічі з іноземними ЗМІ.

«Але ми вже дали відповідь… що це приватні компанії, і ці закупівлі дронів були зроблені і до війни».

Туреччина налагодила тісні зв’язки з Росією в енергетиці, обороні та торгівлі та в значній мірі покладається на російських туристів. Турецька оборонна компанія Baykar продала безпілотники Києву, незважаючи на заперечення Росії, і підписала угоду про спільне виробництво ще до вторгнення, що розлютило Москву.

Член НАТО Туреччина має спільний морський кордон з Україною та Росією в Чорному морі, має добрі зв’язки з обома й бере посередницьку роль у конфлікті. Вона організувала мирні переговори та працює над зближенням президентів України та Росії.

Підтримуючи Україну та критикуючи вторгнення Росії, Туреччина також виступає проти широких західних санкцій проти Москви, заявляючи, що канали зв’язку мають залишатися відкритими, і ставить під сумнів ефективність цих заходів.

Анкара також виступає проти російської політики в Сирії та Лівії, а також проти анексії нею Криму в 2014 році.

Після мирних переговорів між учасниками переговорів у Стамбулі минулого тижня Україна перерахувала декілька держав, зокрема Туреччину та членів Ради Безпеки ООН, як можливих гарантів безпеки Києва. Бюрократ сказав, що деякі країни зіткнуться з «юридичними проблемами» як гаранти безпеки, не вдаючись до деталей.

Туреччина заявила, що в принципі готова бути гарантом України, але деталі формату мають бути уточнені.

Репортаж Джонатана Спайсера; Автор Туван Гумрукджу; Монтаж: Дарен Батлер і Нік Макфі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа