Росія використовує історію для об’єднання «русского мира»

Росія використовує історію як один з головних аргументів для консолідації «русского мира», а російські пропагандисти перетворили її в інструмент інформаційної війни. Такі думки звучали на круглому столі «Історія як зброя в зовнішній політиці Росії».

photo_1
Відомий латвійський експерт, керівник Центру досліджень політики Східної Європи Андіс Кудорс розповів, що Росія не змогла вивчити і засудити тоталітарне минуле радянської епохи. «Питання історії використовуються як інструмент російської публічної дипломатії на підтримку цілей Росії управляти більш широким регіоном — територією колишнього Радянського Союзу, — пояснює наслідки такої політики експерт. — Особливе бачення Росією її власної та інших країн історії активно поширюється за межі Російської Федереації. Пропаганда особливої інтерпретації історії використовується для консолідації “російського світу”», — каже Андіс Кудорс.
Для Росії є не новим поєднання військового вторгнення з активною пропагандистською кампанією про незаконність чинного уряду, — розповів український історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
«В 1918 році схожим чином більшовики боролися проти Української Народної Республіки, у 1939-1940 роках використали проти країн Балтії, а після завершення Другої світової війни — в Східній Європі, — розповів історик. — Тож історія дає можливість зрозуміти те, що відбувається сьогодні. В руках російських пропагандистів історія використовується для легітимації дій Кремля і делегітимації української влади».
На думку В’ятровича, сучасна російська пропаганда використовує радянські історичні міфи та стереотипи в першу чергу тому, що їх переосмислення в свідомості українців і особливо росіян не відбулося навіть після розвалу Радянського Союзу.
«Радянські історичні міфи залишаються одним із стовпів радянської ідентичності. А російська агресія в Україні сьогодні опирається саме на носіїв цієї ідентичності. Не російськомовні українці чи етнічні росіяни, яких нібито захищає Путін, а саме радянські люди (homo sovieticus) є тими хто підтримує його дії. На Донбасі таких виявилося найбільше в силу історичних  (масові політичні репресії та Голодомор) та соціально-економічних (збережена радянська промисловість та структура суспільства) причин», — каже історик.
Круглий стіл «Історія як зброя в зовнішній політиці Росії» пройшов в рамках програми головування Латвії в Раді ЄС за сприяння Посольства Латвії в Україні, Українського інституту національної пам’яті, Національного університету Києво-Могилянська академія, Центру досліджень визвольного руху.
В обговоренні також взяли участь Надзвичайний і повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе, Президент НаУКМА Андрій Мелешевич та в.о. директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут. Модерувала зустріч Аліна Шпак, перша заступниця голови Українського інституту національної пам’яті.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа