Росія сама себе покарала в ООН

Скликання Російською Федерацією Ради Безпеки ООН перетворилося для самого організатора засідання в публічне покарання: жодна з країн-членів не підтримала її ініціативу про введення в Донецьку і Луганську області України російської гуманітарної місії під егідою Червоного хреста. Багато з держав-членів Ради Безпеки не обмежилися голосуванням, а прямо звинуватили Росію у неоголошеній війні, що йде на Донбасі.

Нічого, крім однозначного засудження учасників засідання доповідь російського постпреда при ООН Віталія Чуркіна не викликав. Зокрема, постійний представник США в цій організації Саманта Пауер зазначила, що “Росія могла б це все закінчити, якби просто перекрила свій потік зброї на схід України”. Аналогічну думку висловив і представник Великобританії Марк Лайл Грант: “Парадоксально, що Росія скликала обговорення гуманітарної кризи, який вона сама ж і створила. До погіршення гуманітарної ситуації в Донецьку і Луганську призводять саме дії підтримуваних Росією сепаратистів. Туди, де сепаратистів вже немає, жителі звільнених міст повертаються “. З такою ж позицією виступила на засіданні Радбезу і постійний представник Литви Раймонда Мурмокайте. “Росія з самого початку всіляко підтримувала незаконну війну. А українські збройні сили роблять все можливе, щоб звільнити свою територію від незаконних збройних формувань”, – підкреслила литовський дипломат.

Єдиним членом Ради Безпеки ООН, який скромно стримався від однозначного засудження Росії, виявився Китай. Його офіційний представник обмежився обтічним і нейтральним формулюванням про “необхідність прояву спокою і стриманості, готовності йти на компроміси”, але, тим не менш, за пропозицію Росії також голосувати не ризикнув.

Настільки одностайна позиція Ради Безпеки ООН вже навіть не дивує. Дивує, швидше, позиція Росії: будучи неодноразово спійманою на неоголошених бойових діях проти України, закиданні туди організованих груп бойовиків і важкої зброї, фінансуванні тероризму та сепаратизму, ця країна продовжує наполегливо брехати всьому світу, доводячи, що чорне – біле. У той же час вже є цілий ряд доказів того, що криза в Україні саме Росією й організована, що для цивілізованого світу давно не є секретом. У чому містився сенс скликання російською стороною засідання Ради Безпеки ООН, якщо його результат був більш ніж передбачуваним – до сих пір не зрозуміло.

Джерело: by24.org

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа