Росія розпочала війну проти України

Де-факто, сьогоднішніми діями влада реалізовує сценарій Путіна з ліквідації української державності.

Якщо народний протест зазнає поразки, над Європою вдруге опуститься «залізна завіса». І провина буде лежати на керівництві ЄС і США, які допустили появу в Європі «союзу трьох диктаторів» – Лукашенка, Путіна і Януковича.

Захід мав показати свою рішучу позицію ще в 2008-у році після агресії Росії проти Грузії. Він мав негайно втрутитися після кривавих подій в Україні 29 листопада – 1 грудня минулого року. Він мав, врешті-решт бойкотувати Олімпіаду в Сочі. Нічого з цього не було зроблено. Зараз, поки не пізно, ЄС і Штати мають ввести санкції не лише проти Януковича і його підлеглих, але й проти путінського режиму.

Біда в тому, що ЄС в своїй зовнішній політиці керується подвійними стандартами.

В ситуації з Косово Захід втрутився і став на захід албанської громади, ту ж Албанію прийняли в 2008-у році до НАТО, хоча вона не досягла стандартів, які вимагає від країн-членів Альянс. ЄС надало Сербії, Чорногорії та тій же Албанії статус кандидата на вступ в ЄС. Натомість Україна не отримала ані ПДЧ НАТО; ту ж асоціацію з ЄС Берлін гальмував як міг, прикриваючись проблемою з Тимошенко.

Все це сталося через те, що ЄС боїться інтегрувати до своїх лав таку велику країну як Україна, яка може перетворитися на серйозного гравця на Сході Європи, який може обєднати довкола себе сусідів і вести політику на противагу Берліну, Парижу та Брюссель.

Крім того, Захід все ще боїться Росії. В балканські справи він втручається сміливо, а на Сході Європи його рішучість кудись зникає.

Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа