Росія починає кампанію зі зміни влади в Молдові

dodon

Голова Партії соціалістів Молдови Ігор Додон закликав громадян вийти на протест і вимагати проведення дострокових президентських виборів.
Виступаючи на прес-конференції 8 жовтня, Додон звинуватив нинішню владу в спробі здійснити державний переворот, захопити «єдиний орган, який залишився не під контролем нинішньої влади» – прокуратуру, і узурпувати владу. Він назвав затримання генерального прокурора Олександра Стояногло узурпацією влади і спробою здійснити державний переворот.
«Єдине рішення, шановні співгромадяни, – вийти на протест. Протест не в підтримку Стояногло. Це буде протест проти зростання цін, проти зростання тарифів, протест в інтересах сільгоспробітників, які залишилися без ринку, протест суспільства проти режиму, проти того катастрофічного становища, в якому опинилася Молдова», – сказав Додон.
Він закликав усіх вийти на протест 10 жовтня, в неділю. «Вимога буде простим – відставка президента, парламенту, уряду і проведення дострокових президентських виборів. І це повинно бути основним гаслом », – зазначив екс-президент.
Додон підкреслив, що це буде мирний протест, але, «якщо буде потрібно щось додатково, то можна буде організувати», так як у ПСРМ «є досвід в цьому». При цьому зазначив, що з 2009 по 2019 він організував 500 акцій протесту. За словами лідера соціалістів Молдови, протест 10 жовтня буде лише першою такою акцією, але не єдиною.
Напередодні Додон в побував в Москві з дводенним робочим візитом.
Раніше депутати від Блоку комуністів і соціалістів закликали провести протест у неділю, 10 жовтня, в центрі Кишинева, і висловитися проти встановлення нинішньою владою «диктатури». При цьому організатори відзначили, що протест буде аполітичним, без прапорів з символікою партією і політичних гасел.
Нагадаємо, що генерального прокурора Олександра Стояногло молдовські правоохоронці затримали ввечері 5 жовтня. Проти нього завели справу за зловживання владою або службовим становищем в період, коли він був главою парламентської комісії з безпеки. Стояногло очолював цю комісію з 2010 по 2014 рік.
Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа