Росія маршевим кроком іде в тоталітаризм

AngryRussia

«Відкрита Росія» закрилась. Сьогодні структура Ходорковського оголосила в своїх соціальних мережах про самоліквідацію. Таке рішення керівники структури пояснили новими поправками до статті 284.1 Кримінального кодексу Росії про організації, визнані «небажаними» на території РФ.

Простіше кажучи, члени «Відкритої Росії» не хочуть сідати в тюрму.

Раніше проект поправок до статті був прийнятий Держдумою в першому читанні. Згідно з нововведеннями, участь в роботі таких «небажаних» організацій може призвести до чотирьох років ув’язнення з позбавленням права займатися «певною роботою» на термін до 10 років.

Незважаючи на те, що «небажаною» була визнана вже неіснуюча «Відкрита Росія», зареєстрована у Великій Британії, у членів нинішньої «Откриткі» немає ніяких сумнівів, що їх також будуть пресувати. І, швидше за все, так воно і буде.

Буквально в березні цього року силовики масово затримали учасників з’їзду муніципальних депутатів в готелі «Ізмайлово». Влада мотивувала це рішення тим, що з’їзд проводить «небажана організація» — «Відкрита Росія».

Виконавчий директор організації Андрій Пивоваров в своєму меморіальному відео заявив, що закриття «Відкритої Росії» зроблено для запобігання «полювання» на ліберальних активістів. Всі регіональні відділення «Откриткі» тепер будуть ліквідовані, а членство їх учасників — анульовано. Політичний тиск з боку влади Пивоваров буквально пояснив блиском особистості Михайла Ходорковського і пообіцяв бути вірним опальному олігархові до смерті (про Новічок — мовчати!).

Історично Росія змінювала правила гри всередині країни тільки після дошкульних поразок. Такий вже менталітет російської влади. Але є одне але. Ця влада нічого в сторону відкритості змінювати не буде, навіть, якщо від цього залежить прогрес у військово-промисловому комплексі. Гайки будуть закручувати, і далі лише два шляхи: або внутрішній тиск розірве цю суспільну конструкцію, або наступники вирішать зробити косметичні зміни в устрої, тоді все залежатиме від бажання регіональних еліт самостійно красти ресурси та сили або слабості центральної влади на момент змін. Україні ж лишається тихо підтримувати відцентрові сили і чекати свого моменту.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа