Росія дістала ляпаса в Європарламенті

Про це докладно написала присутня сьогодні на засіданні Ірина Климпуш-Цинцадзе:

ecouncil-19

Одним з перших рішень новообраного Європейського парламенту стала потужна резолюція із закликом до Росії негайно і без жодних умов звільнити українських громадян, які незаконно утримуються на окупованих територіях (Донбасі та Криму) та у РФ. Мова ухваленої резолюції, її чіткість та детальність є безперечною перемогою України. 458 європарламетарів (75%) підтримали цю резолюцію!

ecouncil-18

Напад на українські судна 25 листопада минулого року чітко визначено як «акт агресії Російської Федерації проти України». Підкреслено, що відмова Росії виконувати рішення Суду ООН щодо негайного звільнення українських моряків є ще одним грубим порушенням міжнародних забов’язань, а «умови», які Росія висунула для звільнення суден та моряків у ноті від 25 червня, прямо суперечать рішенню Суду, а «можливо й додатково його порушують, поглиблюючи та розширюючи суперечку».

Європарламент закликав держави-члени ЄС зберігати єдність та твердість у питання санкцій щодо Росії, а також бути готовими до розширення санкцій, якщо Росія продовжить порушувати міжнародне право. У резолюції також висловлено протест у зв’язку з нещодавньою заявою Генеральної Прокуратури РФ щодо Українського Світового Конгресу як загрози національній безпеці Росії.

Депутати запропонували Європейському Союзу розглянути запровадження постійного моніторингу судів та стану здоров’я політичних в’язнів у Російській Федерації та Криму. А Делегацію ЄС у Росії та посольства держав-членів закликали продовжити моніторинг судів над українськими громадянами. Вітаємо цю ініціативу, стратегія Росії полягає у приховуванні та маніпулюванні інформацією, а тому необхідна максимальна публічність.

ecouncil-20

Текст резолюції міг бути і іншим. Російська сторона активно працювала, аби пом’якшити формулювання. На допомогу Кремлю вчора прилетіли їхні посіпаки з Києва, на чолі з Віктором Медведчуком, який намагався показати себе «єдиним справжнім миротворцем». Наша т.зв. опозиція у стінах ЄП закликала Київ до капітуляції перед ворогом, зокрема прийняти умови Росії, викладені у ноті щодо звільнення моряків. Що це як не спроба реваншу???

Росія не буде чекати, доки у нас закінчаться вибори, нові депутати освояться чи сформується Уряд. Навпаки, вона використає будь-яке послаблення для того, аби про Україну забули. На жаль, схоже, у новій владній команді досі не розуміють, хто їм протистоїть…

Без потужної парламентської дипломатії, позиції України ще більше ослабнуть. Голос України має і далі потужно звучати на всіх важливих міжнародних майданчиках.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа