Росія блокує доступ до небезпечних складів на кордоні між Україною та Молдовою

Карта

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш в інтерв’ю провідним медіа Молдови розповів про підтримку Республіки Молдова з боку України на міжнародній арені, а також про ігнорування Російською Федерацією міжнародних рішень по врегулюванню конфлікту у Придністров’ї:

«Україна підтримує всі міжнародно-правові документи, що стосуються врегулювання конфлікту у Придністров’ї, це і рішення Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 та Резолюції Генасамблеї ООН, остання 22.06.2018 була підготовлена у співавторстві з Україною, та ін., однак такі рішення дуже часто не виконуються Російською Федерацією. Ми вважаємо що такі документи важливі для мирного процесу та реінтеграції населення непідконтрольних територій Молдови.

Військовий контингент Російської Федерації зосереджений у Чорноморському регіоні (військові бази на території тимчасово окупованого Криму), молдовському Придністров’ї та сході України становлять серйозну загрозу стабільному розвитку нашим державам», – говорить Вадим Черниш.

Також Міністр розповів про міжнародне безпекове значення складів з боєприпасами у селі Колбасна та про їх потенційну небезпеку для України та Молдови:

«Склади з боєприпасами у селі Колбасна непідконтрольного Придністров’я створюють загрозу як для Молдови, так і для України, адже населений пункт роташований фактично на кордоні між Україною та Молдовою, а наявність російських військових лише підсилює напругу та небезпеку.

Ми знаємо, що на стратегічних складах з боєприпасами у Колбасному знаходиться близько 20 тисяч тон боєприпасів різноманітного призначення: від стрілецької зброї – до ракет реактивних систем залпового вогню.

Однак, потенційно небезпечний об’єкт, що знаходиться на кордоні з Україною, залишається без нагляду міжнародних спостерігачів, починаючи з 2000 років. Яка ситуація зі складами зараз, наразі невідомо.

Проте, необхідно отримати відповіді на запитання: чи проводиться безпековий моніторинг, чи проведена інвентаризація ВНП (аби зрозуміти, чи їх ніде не використовували). Ця інформація потрібна ДЛЯ ВСІХ СТОРІН, які зобов’язані підтримувати переговорний процес по Придністров’ю та мирне врегулювання конфлікту на сході України в тому числі», – наголосив Міністр.

Довідково.

З кінця 1980-х років при виведенні радянських військ зі Східної Європи звідти було вивезено значну кількість боєприпасів, що розмістили на 1411му складі боєприпасів у
с. Колбасна Придністровського регіону Молдови на кордоні з Україною, де дислокувалася 14та армія.

На початок 1990-х на складі знаходилося до 43,5 тис тон боєприпасів. Після розпаду СРСР 14-я армія перейшла під юрисдикцію Російської Федерації. З 2000 по 2004 зі складу було вивезено чи знищено на місці близько половини запасів. За наявною інформацією на складі зберігається близько 20 тис тон боєприпасів від стрілецької зброї, мін до ракет систем залпового вогню, для частини цих боєприпасів вже сплив строк придатності.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа