Російський корабель таранив буксир ВМСУ

seaborder

Прес-служба Військово-морських сил ЗС України повідомила, що сьогодні, 25 листопада, кораблі українського флоту у складі двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксиру “Яни Капу” здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря та зазнали агресивних дій з боку російських кораблів.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – прикордонні катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Прикордонний корабель “Дон” здійснив таран нашого рейдового буксиру, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами.

yanykapu

Отже, РФ в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права. Кораблі ВМС ЗС України продовжують виконання завдань із дотриманням усіх норм міжнародного права. Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і Командуванням Військово-Морських Сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам.

Окрім двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” перехід до Азовського моря також здійснює транспортний корабель ВМС ЗС України “Горлівка

Корабельна група ВМС ЗС України продовжує перехід до порту Маріуполь, незважаючи на на протидію РФ. Свобода судноплавства гарантована міжнародним законодавством. Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу» продовжують виконання поставлених завдань у морі. – ВМС ЗС України

 

  • Рейдовий буксир “Яни Капу”

Рейдовий буксир “Яни Капу” проекту 498 був побудований у 1974 році. Після розподілу Чорноморського флоту СРСР увійшов до складу ВМС ЗС України та отримав назву “Красноперекопськ”(U947)

Короткі технічні характеристики буксиру “Яни Капу”:

Водотоннажність: 303 тонни
Довжина: 29,3 метрів
Ширина: 8,3 метрів
Осадка: 3,09 метрів
Швидкість повного ходу: 11,4 вузлів
Дальність плавання: 1650 миль при 11 вузлах
Силова установка: 2 дизелі по 600 к.с., 2 вали
Екіпаж: 6 осіб

Прикордонний корабель “Дон” (053)

  • Російський ПСКР “Дон” (053) був побудований на Ярославському заводі та введений до складу Берегової охорони ФСБ РФ у 1997 році.

Короткі технічні характеристики:

Водотоннажність: 1620 тонн
Довжина: 56,5 метрів
Ширина: 12,64 метрів
Осадка: 4,6 метрів
Швидкість повного ходу: 13 вузлів
Дальність плавання: 8000 миль (11 вузлів)
Автономність: 40 діб
Екіпаж: 47 осіб
Озброєння: дві 30 мм АУ АК-306

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа