Російських учасників пригрозили вигнати з віденської конференції ОБС

Звіт

про участь у міжнародній конференції “Пропаганда та свобода масової інформації


12 лютого у Відні відбулася конференція, що зібрала понад 60 представників з Голандії, Сербії, Німеччини, Боснії та Герцоговини, Австрії, Росії, України, Азербайджану та ін.

Розглядали питання дефініції пропаганди в законодавчих актах, збереження професії журналіста та етичних норм в умовах пропаганди, можливості обмеження інструментів впливу державних структур на медіа та роль політичних фігур і подій у створенні і розповсюдженні контрабанди…

Цікавим стало те, що до спроб визначення пропаганди на законодавчому рівні ще й “не підходили”. Більше того, у світі навіть немає єдиного визначення терміну “тероризм” – не кажучи вже про російський light-варіант “екстремізм”

Поряд з цим, велика кількість кейсів останнього часу (наприклад, випадок зі зґвалтованою дівчинкою Лізою, про який декілька разів згадували) говорять про те, що можливість визначення дефініції пропаганди взагалі наближається до нуля.

Viktoriia Romaniuk представила доповідь про Stopfake, після чого Максим Додонов (заступник директора ТВ ЗВЄЗДА) не втратив можливості розповісти, що СтопФейк – це гроші фонду “Відродження”, а отже – і масонсько-црушної змови проти Росії, розмахуючи при цьому роздруківками ботівських коментарів на сайті СтопФейку.

Коли Додонов почав викрикувати з місця і взагалі вести себе як бидло, після того як Ольга Герасим’юк та Юрій Луканов поскаржились на заборону доступу та глушіння українських медіа в Криму та на окупованих територіях Донбасу, – Дуня Міятович вдруге за усію конференцію (після вітальної промови) взяла слово і попрохала його замовкнути, або в іншому разі вона буде вимушена попрохати охорону вивести його з зали!

Фактично, цей момент був найцікавішим і ключовим за усю конференцію.

Решта бла-бла-бла ні до чого конкретного не веде. Пропаганду було в чергове засуджено, а також, в чергове, не придумано, що робити з тим, хто плював на цей “осуд”.

Кореспондентка телеканалу “Росія” розпачливо ходила на кава-брейках зі своїм оператором від столу до столу зі словами “У кого же взять комментарий? Нас все только ругают… frown emoticon

До речі на кава-брейків не давали печива frown emoticon Якось треба це питання вирішувати.

Є непоганий документ цієї конференції, з яким рекомендую ознайомитись – http://www.osce.org/ru/fom/219726?download=true

В ньому також похизувалися, що Кетрін Нейман-Меткалф рецензувала проект Концепції інформаційної безпеки. Однак інформація застаріла десь на 4-5 місяців, оскільки її пропозиції були частково враховані.

Взагалі, українська експертна думка щодо протидії пропаганді на 4-5 років випереджає європейську! І потроху українців починають слухати!

Дмитро Золотухін

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа