Російська церква втрачає логіку: з Москви вигнали митрополита Александрійського патріархату, який проти визнання ПЦУ

PK-kulak

А от з елладськими єпископами, що не визнали ПЦУ, обіцяли співслужити

Московська патріархія, схоже, перебуває в стані емоційної нестабільності, про що свідчать нелогічні рішення про заохочення або покарання окремих єпископів помісних церков в залежності від їх ставлення до визнання ПЦУ.

Так, після визнання ПЦУ Собором Ієрархії Елладської церкви Синод РПЦ оголосив про розрив канонічних стосунків лише з тими єпископами ЕПЦ, які не згодні з визнанням.

У той же час, кілька днів тому призупинено роботу подвір’я Александрійського патріархату в московському храмі Всіх Святих на Кулішках, а його настоятелю, митрополиту Киринському Афанасію (Кіккотісу) запропоновано полишити територію Росії.

Нагадаємо, що Александрійський патріархат оголосив про визнання ПЦУ, після чого патріарх Московський Кирил на 22 листопада запланував проведення Синоду задля винесення вердикту про подальші канонічні стосунки з Александрією. Але Синод цього дня не зібрався: його перенесли на кінець грудня. Проте сам патріарх припинив поминання імені Александрійського патріарха Феодора ІІ на літургіях.

Хоча формально РПЦ не оголошувала про розрив з Александрією, першим постраждав настоятель Александрійського подвір’я в Москві. За даними російських ЗМІ, ані сам Афанасій, ані його паства не підтримували визнання ПЦУ своїм церковним керівництвом.

Стає зрозумілим, що в РПЦ вже нездатні приймати послідовні рішення у зв’язку з поступовим визнанням ПЦУ колишніми союзниками патріарха Кирила.

Фото: Павло Смертін / «Коммерсантъ»

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа