Російська Федерація почала розхитувати ситуацію в Румунії

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила народний депутат, Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

«Напередодні візиту президента РФ Путіна до Угорщини, Російська Федерація почала розхитувати ситуацію в Румунії. Користуючись політичною кризою в державі та маючи вплив на угорські етнічні групи, що компактно мешкають в Секуйському краї, Кремль намагається актуалізувати процес вимоги автономії. Їх лідери оприлюднили документ, що вимагає проголосити автономію, посилаючись на результати неофіційного референдуму, що, за їх словами, продемонстрував 99,8% підтримки ідеї розширення повноважень регіону та його автономізацію. Тему сепаратизму активно підхопили та використовують російські пропагандистські ресурси», – повідомила Фріз.

Вона нагадала, що в 2013 році лідер націоналістичної партії «За кращу Угорщину» Вона Гобор запевнив, що його партія буде боротися за створення автономії та готова взяти на себе відповідальність у випадку можливого збройного конфлікту між Бухарестом та Будапештом.

«Організації, що ставлять на меті автономію Секуйського краю, у 2014 році активно підтримували російський проект «Новоросія» на території України. Їх лідери не приховують захоплення лідером російських агресорів Путіним.

Використання тактики роздування сепаратизму через підконтрольних ультраправих – є візитівкою Росії. Вважаю, що спецслужби країн Європи мають виробити спільну стратегію щодо запобігання подібним діям Кремля. Жодні амбіції і давні суперечності не мають служити інструментом для російського агресора, який намагається розколоти Європу зсередини і спровокувати конфлікти заради ослаблення та роз’єднання європейських держав», – підкреслила Фріз.

Поштова розсилка ВРУ; Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]; Sat, 28 Jan 2017 08:18:52 +0200

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа