Російська артилерія на Донбасі вже може стріляти по скупченнях мобільних телефонів

Українська армія має оперативно реагувати на виклики і загрози, які несуть військові дії на сході країні. Один з таких викликів – це протидія засобам радіоелектронної боротьби, які активно використовують російські війська на Донбасі. Про це на своїй сторінці у Facebook  повідомила народний депутат, голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

Політик повідомляє, що на початку квітня на окупованій території з’явилися новітні російські комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ), які здатні здійснювати придушення мобільного зв’язку, імітувати базову станцію стільникового зв’язку в діапазонах GSM900, GSM1800 та здійснювати відправлення повідомлень з підстановкою адресата джерела відправлення, ведення розвідки, шляхом визначення точок випромінення апаратів в мережі GSM. Крім того, комплекси РЕБ можуть викривати локацію мобільних телефонів, планшетів, інших комплексів зв’язку, наносити місцезнаходження точок випромінення на цифрову карту, передавати дані точок артилерійським розрахункам для нанесення вогневого удару.

«Поява новітніх систем РЕБ противника в зоні АТО знову піднімає питання введення в дію нормативних актів МО, що регламентують порядок використання засобів персонального зв’язку. На жаль, минулого року, ініційовані мною зміни до законодавства щодо цього питання, були прийняті лише частково, через ситуацію з комплектацією підрозділів штатними захищеними системами зв’язку. В результаті, всі рішення щодо використання персональних засобів зв’язку сьогодні покладене на командирів частин, які діють на власний розсуд, не спираючись на статутні документи та директиви. Відповідно, переконана у необхідності пришвидшення процесу переходу на штатні засоби захищеного зв’язку та введення чітких правил з чіткою регламентацією використання персональних засобів зв’язку», – зазначила Ірина Фріз.

Народний депутат звертає увагу, що 4 квітня Міністерство оборони Білорусі ввело заборону на використання смартфонів в армії. Це, на думку політика, свідчить про те, що війна, яка ведеться Кремлем в Україні, задає орієнтири іншим арміям для реагування на нові виклики та загрози. На жаль, незважаючи на правильні ініціативи в різних питаннях військового управління, їх реалізація в Україні іноді гальмується або відкладається.

5163e87f35f1396d2b311d11ae17b27c1426233865-700x350

«На мій погляд, час відносного затишшя в зоні АТО має бути використаний для оперативного приведення систем зв’язку до стандартів НАТО та забезпечення безпеки військовослужбовців при використанні персональних систем мобільного зв’язку, в умовах активних постачань противником систем РЕБ в зону бойових дій. Для цього, разом з комплектацією ЗСУ новими штатними системами захищеного зв’язку, необхідна регламентація використання особистих мобільних телефонів військовослужбовців інструкціями та наказами МО України», – заявила Ірина Фріз.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа