Російські миротворці не підуть з Придністров’я

На фото: Ігор Смірнов і Євген Шевчук

Новообраний Президент ПМР Євген Шевчук в ході наради з керівництвом миротворчих сил ПМР заявив учора, що миротворці Придністров’я продовжать виконувати завдання на берегах Дністра.

Як передає “Новий Регіон” з посиланням на президентську прес-службу, на нараді обговорювалася поточна обстановка в Зоні безпеки, стан справ у миротворчому батальйоні Придністров’я.

Глава республіки сказав, що миротворці будуть і далі виконувати свої функції за всіма раніше підписаними угодами. “Ми вважаємо миротворчу операцію ефективною і виступаємо прихильниками зміцнення існуючого миротворчого формату. Він є ефективним і показав свою життєздатність протягом багатьох років”. Також Президент натякнув на те, хто є основним суперником: “Будь-які провокації молдовської сторони або інших наших партнерів щодо миротворчої операції ми вважаємо безпідставними. Ми будемо дотримуватися раніше підписаних угод. Це означає те, що миротворчий батальйон ПМР буде продовжувати свою місію, тобто нести службу з охорони життя  громадян, що проживають тут”, – цитує Євгена Шевчука bbc.co.ua.

Нагадаємо, військові формування Росії, Республіки Молдова та  Придністров’я несуть службу в Зоні безпеки з 1992 року – часу закінчення збройного конфлікту на берегах Дністра. Національний склад населення Придністровської Молдовської Республіки: молдовани — 31,9%, українці — 28,8%, росіяни — 30,3%, болгари, євреї, гагаузи, німці та інші — 10%.  Тираспольський університет має ім’я Тараса Шевченка й відділення української філології. У придністровській філії МАУП українською мовою ведеться 60% викладання. Діє український ліцей «Джерела». За даними УТ, своїй виборчій програмі Євген Шевчук розглядав як варіанти приєднання ПМР до України або Росії.

За матеріалами видань ‘Новый регион’, Український тиждень і bbc.co.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа