Родини мобілізованих у 28-му ОМБр вимагають ротації. Кажуть, що штаб бреше головнокомандувачеві про відпустки

Станом на кінець червня 2015 року бійці 28 ОМБр знаходяться на першій лінії оборони вже дев’ять з половиною  місяців! Підрозділи мотопіхоти (сектор «Б» Мар’їнський район Донецької області) зазнають щоденних артилерійських обстрілів, мають постійні прямі зіткнення з бойовиками. На другу лінію оборони, згідно з Мінськими угодами, відведені відповідні підрозділи. За цей час мобілізованим третьої хвилі мобілізації було надано лише одну короткострокову відпустку терміном 10 днів, в подальшому всі відпустки були скасовані. За цей час накопичилась «бойова втома» і досягла критичної відмітки. Разом з тим вищестоящому керівництву надається інформація про регулярне виконання графіку відпусток, що не відповідає дійсності.

Рідні військовослужбовців стурбовані ситуацією, яка склалася у бригаді. Ми обуренні ставленням до бійців і їхніх потреб. Піклуючись про фізичний і психічний стан наших рідних, постійно інформуємо, звертаємо увагу всіх відповідальних осіб на важливість регулярних відпусток та необхідність періодичного виведення (ротації) бійців із зони бойових дій для їх відпочинку та реабілітації.  Всі наші доводи обґрунтовані, підтверджені світовим досвідом та підкріплені практикою. Наша мета: зберегти фізичне та психічне здоров’я бійців для подальшого повноцінного виконання ними бойових задач. Тисячі патріотично налаштованих людей – це великий потенціал для успішних реформ і перебудови країни. Неприпустимо безвідповідальне ставлення до використання людського ресурсу, бо наслідком довготривалого перебування у зоні постійного стресу є розчарування, апатія, пригніченість, агресивність, втрата здоров’я.

Рідні бійців неодноразово зверталися у всі можливі інстанції: до Міністерства Оборони України, до  Генерального Штабу, до Штабу Сухопутних військ, до оперативного командування «Південь», на Гарячу Урядову лінію.  Відбувалися зустрічі з представниками керівного складу Збройних Сил України. Військовослужбовцям важливе розуміння того, що про них дбають і цінують їхні зусилля в захисті Батьківщини. За збереження фізичного та психічного здоров’я захисників несе відповідальність не тільки їхнє безпосереднє командування, але й вище командування Збройними Силами України.

Наш обов’язок, як свідомих громадян і патріотів, звернути увагу суспільства на ці проблеми, бо від цього залежить боєздатність армії.

Наші вимоги:

  1.  Відводити на ротацію бійців , не допускати тривалого перебування (більше 4 місяців)  у зоні бойових дій.
  2.    Надавати регулярні короткострокові відпустки.
  3.    Забезпечити вчасну демобілізацію відповідно до чинного законодавства.
  4.   Регулярно надавати бійцям інформацію щодо їхнього правового статусу, вчасно оформляти документи і видавати посвідчення учасника бойових дій.
  5.   Проводити  обов’язкове медичне обстеження та надавати необхідну медичну, психологічну допомогу  військовослужбовцям.

Наголошуємо на необхідності якнайшвидшого реформування збройних сил. Професійна армія, добре підготовлена та вмотивована – запорука збереження державності і нашої перемоги.

Спікери: (рідні бійців 28 ОМБр):

Лариса СЕМЕСЬКО

Ольга ЗОТОВА

Тетяна ФЕСЕНКО

Отримано від: Група Євромайдан СОС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа