Різдвяний обід для бездомних у їдальні Києво-Могилянської Академії

Різдвяний обід з бідними та бездомними

7 січня 2012 року, 0 14.00, вул. Волоська 8/5, їдальня НаУКМА

акредитація: 067 502 85 89*[email protected]

«Коли справляєш обід або вечерю, не клич твоїх друзів, ні твоїх братів, ані твоїх родичів, ані сусідів багатих, щоб часом і вони також тебе не запросили й не було тобі відплати; але як справляєш бенкет, заклич убогих, калік, кривих, сліпих. І ти будеш щасливий, тому що вони не мають чим тобі відплатити, – тобі бо віддасться в день воскресіння праведних» (Лк 14, 12-14)

7 січня 2013 року Друзі Спільноти Святого Егідія проведуть святковий Різдвяний обід для бездомних. Запрошення на обід отримало 300 людей вулиці та людей, які змушені просити милостиню. Для них Спільнота накриє святкові столи у їдальні Києво-Могилянської Академії. Меню – звичне для нас, але дуже вишукане для бездомних: кутя, олів’є, борщ, другі страви з гарніром, вино з домашніх погребів. Свято почнеться з привітання подячного молебню, що служитиме єпископ броварський Феодосій, вікарій Київської єпархії. За традицією, за столами з бездомними сидять волонтери, які їх добре знають, а за кожним столом закріплений свій «офіціант». Це дозволяє створити домашню святкову атмосферу. Наприкінці обіду бездомним дарують подарунки – теплі та корисні речі. Багато бездомних зізнається, що з Різдвом їх вітає лише Спільнота і якби не цей обід, 7 січня було б для них таким же ж днем, як і всі інші.

30-й Різдвяний обід.

25 грудня 1982 року вперше римська Спільнота Святого Егідія (www.santegidio.org)запросила бідних та бездомних з центрального району міста, Трастевере, на Різдвяний обід. Тоді за столом зібралося 47 гостей. Так виникла дуже красива традиція і для інших Спільнот в усьому світі святкувати Різдво разом зі своїми бідними друзями: з бездомними, хворими на СНІД, людьми з особливими потребами, в’язнями, літніми зі старечих будників, з дітьми-сиротами, з іноземцями. Наприклад, на ювілейний 25-річний Різдвяний обід, за приблизними підрахунками, зібралося понад сто тисяч бідних в 401 місті світу на 5 континентах. А у Різдвяному обіді з бідними 2009 року в Римі взяв участь Папа Римський Бенедикт XVI.

В Києві Різдвяний обід проводиться з 1999 року. На перший Обід прийшло 16 бідних – їх було майже вдвічі менше, ніж волонтерів. На останньому Різдвяному обіді ми приймали близько 250 гостей, а у 2012 році, звичайно, очікуємо ще більше. Різдвяні обіди відбудуться у Львові, Івано-Франківську й, вперше, у Хмельницькому. Загалом за столом Спільноти Святого Егідія в Україні зберуться більше тисячі гостей і ще, стоні отримують подарунки та поздоровлення.

Чому ми проводимо Різдвяний обід

Для всіх нас Різдво – це особливе свято, яке ми традиційно звикли святкувати в родинному колі. Але найбільшою несправедливістю було би забути під час Різдва про тих, хто є самотнім і хто не має родини. Тому всіх бідних і бездомних, з якими ми знайомимося протягом року під час роздачі їжі та одягу, ми запрошуємо відсвяткувати Різдво разом. Для цього ми накриваємо стіл, прикрашаємо залу, готуємо подарунки, листівки з вітаннями, одним словом, робимо все, щоб це свято наші друзі з вулиці зустрічали у справжній великій родині за традиційним Різдвяним столом.

З часом ми побачили, що Різдвяний обід – це момент певного преображення, насамперед, преображення для людей бідних і бездомних: вони намагаються прийти святково вбраними і поводяться як поважні гості, з вдячністю і гідністю, відчуваючи довірливу і дружню атмосферу довкола. З іншого боку, Різдвяний обід – це також момент преображення і для нас, людей молодих і забезпечених, адже, як відомо, віддавати завжди набагато приємніше, ніж отримувати. Тому для кожного учасника Обіду це є особливий час безкорисливої уваги і турботи, той унікальний момент, коли зникають усі бар’єри, що відділяють у нашому суспільстві людей багатих від бідних, здорових від хворих, сильних від слабких, старих від молодих, зрештою, «домашніх» від бездомних.

В цей передріздвяний час ми звертаємося до всіх із запрошенням приєднатися до нашої великої родини і допомогти нам зробити так, щоб Різдво 2012 року принесло по-справжньому Радісну звістку для багатьох.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа