Рік галасу в польських ЗМІ про “український націоналізм” завершився юридичним пуком

trybunal

Конституційний Трибунал Польщі вирішив сьогодні, що положення поправки до Закону про ІПН (Інститут Памєнці Народовей) у частині, що стосується злочинів українських націоналістів, є неконституційними. Проте, він відхилив скаргу в частині щодо покарання за «польські табори смерті».
Конституційний
Трибунал Польщі вирішив, що положення Закону про Інститут Національної Пам’яті в частині, що стосується “злочинів українських націоналістів”, несумісні з Конституцією.
Трибунал, аргументуючи своє рішення, пояснив, що закон не уточнює, як розуміється термін “українські націоналісти”.
Як зазначив суддя Конституційного суду Анджей Зелонацький у пояснювальн
ій записці суду, законодавець повинен поліпшити ці положення, роз’яснити їх.

Справа стосувалася внесення змін до Закону про Інститут Національної Пам’яті, які вводили штраф або позбавлення волі на термін до трьох років за приписування полякам відповідальності, серед іншого, за геноцид євреїв під час війни. Зрештою, ці санкції були скасовані в червні минулого року іншою поправкою уряду та парламенту за згодою президента, після відповідного демаршу США та Ізраілю. Залишилися українці. І от за рік демагогії виявилося, що польська юридична мова не знає, як визначити “український націоналізм”. А тому поправки не мають сенсу.

Але називати Явожно “ польським табором смерті” – це злочин, безвідносно до того, скільки людей там знайшли свою смерть…

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа