Reuters: жорстокі бої в південній Ґазі

Bombardment of Gaza

Ґаза, 6 грудня (Reuters) – Ізраїльські війська вели запеклі бої з ХАМАС на півдні Ґази в середу після того, як досягли центру міста Хан-Юніс, змусивши палестинських мирних жителів шукати притулку в інших місцях, оскільки кількість безпечних районів зменшується.

Ізраїльські військові літаки також бомбардували цілі на густонаселеній прибережній території в одній із найважчих фаз бойових дій за два місяці, відколи Ізраїль розпочав військову кампанію з ліквідації палестинського бойового угруповання.

Палестинські медики сказали, що лікарні переповнені вбитими та пораненими, багато з яких жінки та діти, а запаси закінчуються. Сотні тисяч переміщених осіб, вигнаних з півночі, шукали притулку в дедалі меншій кількості місць на півдні, визначених Ізраїлем як безпечні зони.

У Женеві голова ООН з прав людини заявив, що ситуація «апокаліптична» і існує ризик того, що обидві сторони вчиняють серйозні порушення прав. В ООН заявили, що неможливо доставити допомогу з Єгипту через прикордонний пункт Рафах.

Після здебільшого контролю над північною частиною Ґази ізраїльські війська й танки просунулися далі на південь і оточили Хан-Юніс після зриву семиденного перемир’я минулого тижня.

Ізраїль заявив, що його війська завдали ударів по сотням цілей, у тому числі по осередку бойовиків біля школи на півночі країни. Збройне крило ХАМАС, Бригади Аль-Касам, заявило, що бої були запеклими.

Мешканці сказали, що ізраїльські бомбардування посилилися протягом ночі, вбиваючи та поранюючи мирних жителів, і що танки билися з палестинськими бойовиками на північ і схід від Хан-Юніса.

Деякі палестинці описали щасливі випадки втечі після того, як їхні будинки були зруйновані нічним авіаударом по району Аль-Амаль Хан-Юніса.

«Клянуся, ми навіть не знаємо, як нам вдалося вийти живими», — сказав Хамді Таніра, описуючи напад на будинок, де, за його словами, він і близько 30 інших спали, у тому числі 20 дітей.

“Ми мирно спали, нікого не турбуючи”, – сказала інша вижила Амаль Мехді. «Раптом на нас обрушилася бомбардування, ви не знаєте, звідки воно взялося, це було диво, що нас витягли з-під завалів».

На півночі Ґази танки, військово-морські катери та військові літаки обстріляли території табору біженців Джабалія, а також дороги та будинки, повідомляють жителі та ЗМІ ХАМАСу.

За їх словами, танки були розміщені на краю табору біженців Хан-Юніс, неподалік від будинку лідера ХАМАС в секторі Ґаза Єх’я Аль-Сінвар. Чи був там хтось, було незрозуміло.

Вашингтонський Інститут вивчення війни заявив, що бойовики ХАМАСу використовували саморобні вибухові пристрої та протипіхотні міни, змінюючи тактику, коли бої перейшли до ближнього наземного бою.

Міжнародна стурбованість

Ізраїль розв’язав свою військову кампанію у відповідь на напад 7 жовтня бойовиків ХАМАС, які лютували в ізраїльських містах, убивши 1200 людей і захопивши 240 заручників, згідно з даними Ізраїлю.

У вівторок прес-служба ХАМАС заявила, що з тих пір у Ґазі було вбито щонайменше 16 248 осіб, у тому числі 7 112 дітей і 4 885 жінок. Ці цифри не були негайно підтверджені міністерством охорони здоров’я Ґази.

Ізраїль заявив, що 84 його солдати були вбиті з початку наземної операції п’ять тижнів тому.

Кілька лікарень, які залишаються відкритими по всій Ґазі, майже не функціонують. Глава ООН з прав людини Фолькер Турк сказав журналістам, що його колеги описали ситуацію в анклаві як апокаліптичну.

«За таких обставин існує підвищений ризик скоєння жорстоких злочинів», – сказав він.

Організація Об’єднаних Націй визначає «жорстокі злочини» як злочини геноциду, злочини проти людства та військові злочини, як це визначено міжнародними договорами.

Полковник Моше Тетро, офіцер із гуманітарних питань Ізраїлю, сказав, що військові заздалегідь повідомляли цивільним особам про евакуацію з районів Хан-Юніса, де вони планують діяти, використовуючи телефонні повідомлення, онлайн-заяви та листівки.

Ізраїльські військові заявили, що ХАМАС використовував мирних жителів як живий щит і перешкоджав переміщенню мирних жителів у безпечні місця, звинувачення, яке бойовики відкидають.

Жителі Ґази кажуть, що безпечного місця немає, міста, що залишилися, та притулки переповнені, а Ізраїль бомбить райони, куди він каже людям йти.

Переміщені особи, які ховалися біля кордону, сказали, що бояться, що Ізраїль спробує силоміць вигнати їх до Єгипту, але вони не підуть.

“Це останній пункт призначення, якщо нас хочуть депортувати силою, ми не підемо. Краще помремо на своєму місці”, – сказав один чоловік, який разом зі своїми супутниками спав настоячки. У них навіть наметів не було.

Ізраїль стверджує, що деякі жінки та діти в заручниках залишаються в руках ХАМАСу, і його метою є їх пошук і звільнення. Під час паузи в боях ХАМАС повернув понад 100 заручників, але в полоні залишилося 138 осіб.

Сполучені Штати, найближчий союзник Ізраїлю, закликали Ізраїль зробити більше, щоб допустити паливо та іншу допомогу в Ґазу та зменшити шкоду для цивільного населення.

Представник ООН Тюрк заявив, що єдиний спосіб покласти край конфлікту — це припинити ізраїльську окупацію палестинських територій і обрати рішення про створення двох держав із Ізраїлем і незалежною Палестиною.

Репортажі Нідала Аль Муграбі в Каїрі, Меггі Фік у Бейруті, Дена Вільямса та Генрієтт Чакар в Єрусалимі та бюро Reuters, автор Ангус МакСвон; Редагування Timothy Heritage

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа