Reuters: законопроект про допомогу США Україні може бути прийнятий ще цього тижня

Вашинґтон, 12 лютого (Reuters) – Сенат США в понеділок спробує скерувати пакет допомоги Україні та Ізраїлю на суму 95,34 мільярда доларів, який буде прийнятий цього тижня після місяців затримок, навіть якщо не було жодних гарантій, що Палата представників підтримає цей захід.

У неділю законопроект отримав поштовх, коли Сенат проголосував 67 проти 27, щоб подолати важливу процедурну перешкоду. Також на вихідних лідер більшості Чак Шумер взяв курс на проходження до середи.

Очікується, що в понеділок Сенат проведе процедурне голосування, яке в разі успіху дозволить продовжити рух законопроекту.

Змусивши сенаторів працювати під час рідкісних суботніх і недільних сесій, Шумер закінчив ніч, сказавши: «Наші друзі за кордоном уважно стежать за нашим голосуванням у найближчі дні. Українські бійці спостерігають, і ви можете бути впевнені, що [рос. президент] Володимир Путін теж стежить за Сенатом».

Із серпня минулого року президент-демократ Джо Байден закликав Конґрес поспішити з новою допомогою Україні. Після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня він також попросив кошти для союзника США разом із гуманітарною допомогою для палестинців у Ґазі.

Надзвичайно повільна реакція Конґресу на заклик Байдена сталася в той момент, коли українські офіційні особи попередили про дефіцит зброї в той час, коли Росія продовжує напади.

«Немає вагомих причин більше відкладати безпеку та гуманітарну допомогу…», — заявив член комітету Сенату із закордонних справ, демократ Браян Шатц, під час недільних дебатів щодо законопроекту.

“Напередодні другої річниці вторгнення Путіна в Україні небезпечно вичерпуються боєприпаси”, – додав Шатц. «Мільйони невинних палестинців у Ґазі щодня страждають, не маючи доступу до предметів першої необхідності».

Законопроект, який зараз обговорюється в Сенаті, викликав опозицію з боку деяких республіканців, у тому числі в Палаті представників, які хочуть припинити допомогу США Україні. У той же час вони наполягають на посиленні південного кордону США з Мексикою, щоб зупинити надзвичайно високий потік іммігрантів без документів.

Але минулого тижня за наполяганням колишнього президента Дональда Трампа більшість республіканців у Сенаті проголосували за скасування двопартійного законопроекту про безпеку кордонів, який розроблявся протягом чотирьох місяців. Це вважалося найбільш значущою спробою реформування кордонів та імміграційної реформи принаймні за десятиліття.

Після дій минулого тижня Шумер вилучив із законодавства проєкт безпеки кордону та висунув законопроект про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Ґазі, а також Тайваню.

Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем у своїй промові в Сенаті закликав до ще одного перегляду законопроекту, щоб відобразити деякі бажання Трампа.

Ґрем сказав, що частину допомоги США слід конвертувати в позики, а в пакет включати лише «летальну допомогу», а не гуманітарну. І він закликав до положень США про безпеку кордону, хоча досі його партія не оприлюднила поправок, пов’язаних із кордоном.

Репортаж Річарда Коуена; додатковий звіт Патриції Зенґерле; редагування Дона Дарфі та Крістофера Кушинґа

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа