Reuters: Що відбувається зараз після винесення обвинувального вироку Дональду Трампу?

Джек Квін

(Reuters) – Дональд Трамп, перший колишній президент США, визнаний винним у скоєнні злочину, залишатиметься вільною людиною, поки він очікує винесення вироку, і може повністю уникнути тюремного терміну за фальсифікацію ділової документації, щоб приховати негласну виплату грошей порнозірці.

Американське право не дозволяє фотографувати в суді. Тому газети наймають художників-репортерів

Ось подивіться на те, що буде далі для кандидата в президенти від Республіканської партії проти президента від Демократичної партії Джо Байдена на виборах 5 листопада.

Що буде тепер?

Суддя, який головує у справі, Хуан Мерчан, повинен спочатку затвердити вердикт і винести остаточне рішення, хоча це, як правило, формальність.

Мерчан призначив винесення вироку на 11 липня, за кілька днів до того, як Республіканська партія має офіційно висунути Трампа на пост президента перед виборами 5 листопада.

Злочин підробки ділових документів передбачає максимальне покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі, хоча засуджені часто отримують менші терміни, штрафи або умовний термін.

Ув’язнення юридично не завадить Трампу вести передвиборчу кампанію чи займати посаду, якщо він переможе.

Адвокати та прокурори рекомендуватимуть вироки, а потім обговорюватимуть їх на слуханнях щодо винесення вироку Трампу, де Мерчан прийме рішення.

Трамп сяде у в’язницю?

Це малоймовірно. Максимальне покарання за злочин Трампа у фальсифікації ділової документації становить від 1,5 до 4 років позбавлення волі. У Нью-Йорку рідко трапляються випадки, коли людей без кримінального минулого, засуджених лише за фальсифікацію ділових документів, засуджують до в’язниці. Більш поширеними є такі покарання, як штраф або умовний термін.

Обвинувачені, засуджені за фальсифікацію ділової документації, яких засуджують до терміну за ґратами, зазвичай відбувають рік або менше, і навіть у цих випадках більшість з них були засуджені за інші злочини, такі як шахрайство чи крадіжка у великих розмірах — на відміну від Трампа.

У разі покарання, окрім штрафу, Трампа можуть відправити під домашній арешт або запровадити комендантську годину, а не ув’язнити.

Будучи колишнім президентом, він на все життя записаний у Секретну службу, і матеріально-технічне забезпечення його безпеки за ґратами може бути складним.

Трамп також може бути звільнений під заставу під час оскарження вироку.

Чи може Трамп подати апеляцію на вирок?

Так. Трамп, ймовірно, наведе аргументи, які Мерчан відкинув перед судом, включно з тим, що звинувачення є юридично недосконалим і політично мотивованим.

Порнозірка Стормі Деніелс дає інтерв’ю після свідчень в суді про секс з Трампом

Він також, ймовірно, стверджуватиме, що Мерчан позбавив його справедливого судового розгляду, зробивши юридичні помилки, зокрема дозволивши непристойні свідчення порнозірки, яка сказала, що мала секс з Трампом – свідчення, які, за словами його адвокатів, були безпідставними та спрямованими на те, щоб підбурити присяжних проти нього.

Захист, ймовірно, стверджуватиме, що самі звинувачення були юридично неправомірними. Фальсифікація ділових записів сама по собі є проступком у Нью-Йорку, але підноситься до тяжкого злочину, якщо робиться з метою сприяння вчиненню або приховування іншого злочину. У цьому випадку офіс Бреґґа заявив, що інший злочин був змовою з метою порушення закону про вибори штату.

Але адвокати Трампа стверджували, що закон штату не поширюється на федеральні вибори.

Чи може Трамп ще бути президентом?

Так. Конституція США лише вимагає, щоб президенти були не молодше 35 років і були природженими громадянами США, які проживали в країні протягом 14 років.

Теоретично Трамп міг би бути приведений до присяги з в’язниці в день інавгурації, 20 січня 2025 року, якби він скинув Байдена.

Репортаж Джека Квіна; редагування Ноелін Уолдер і Деніела Уолліса

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа