Reuters: росія шукає “український слід” у збройному нападі на концертний зал під москвою

москва, 25 березня (Reuters). У понеділок росія поставила під сумнів твердження Сполучених Штатів про те, що бойове угруповання «Ісламська держава» несе відповідальність за збройний напад на концертний зал під москвою, у результаті якого загинули 137 людей і ще 182 отримали поранення.

Під час наймасовішого нападу за два десятиліття в росії четверо чоловіків увірвалися в «Крокус Сіті Хол» у п’ятницю ввечері, поливаючи людей кулями перед тим, як рок-група радянських часів «Пікнік» мала виконати свій хіт «Afraid of Nothing» (“Нічого не боюся”).

Четверо чоловіків, принаймні один таджик, були заарештовані за тероризм. Вони з’явилися в суді по одному, заведені в клітку в Басманному районному суді Москви співробітниками ФСБ.

Відповідальність за атаку взяла на себе “Ісламська держава”, Сполучені Штати публічно заявили, що їй вірять, і бойовики оприлюднили, за її словами, кадри нападу. Представники США заявили, що вони попередили Росію про неминучу атаку на початку цього місяця.

Але президент Володимир Путін публічно не згадував ісламістське угруповання бойовиків у зв’язку з нападниками, які, за його словами, намагалися втекти в Україну.

Путін сказав, що деякі люди з «української сторони» були готові переправити озброєних осіб через кордон. Україна заперечує будь-яку причетність до нападу, а президент Володимир Зеленський звинуватив Путіна в тому, що він намагається перевести провину за напад на концертний зал, посилаючись на Україну.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова поставила під сумнів твердження США про те, що за нападом стоїть “Ісламська держава”, яка колись прагнула контролювати частини Іраку та Сирії.

«Увага – запитання до Білого дому: ви впевнені, що це ІДІЛ? Чи не могли б ви ще раз подумати про це?» Про це Захарова заявила у статті для газети “Комсомольская правда”.

Захарова заявила, що Сполучені Штати поширюють версію про “страшило” ІД для прикриття своїх “підопічних” у Києві та нагадала читачам, що Вашингтон підтримував бойовиків “моджахедів”, які воювали проти радянських військ у 1980-х роках.

У п’ятницю двоє американських офіційних осіб заявили, що у США є дані розвідки, які підтверджують відповідальність “Ісламської держави”.

Бойовики

Путін сказав, що було затримано 11 осіб, у тому числі четверо підозрюваних озброєних осіб, які втекли з концертного залу та попрямували до Брянської області, приблизно за 340 км (210 миль) на південний захід від Москви, щоб прослизнути через кордон з Україною.

У соцмережах поширили неперевірені відео допитів підозрюваних.

Одного з підозрюваних показали, як йому відрізали частину вуха і запхали це вухо в його рот.

Російський воєнкор Сапоньков так прокоментував випадок:

Один чоловік, таджик на ім’я Далерджон Мірзоєв, сперся в суді на скляну клітку, коли зачитували звинувачення в тероризмі.

Сайдакрамі Рачабалізода, його вухо в бинтах, сидів.

Мухаммадсобір Файзов з’явився в розв’язаному лікарняному одязі і сів у медичне крісло, його обличчя було вкрите порізами.

Шамсіддін Фарідуні стояв із побитим обличчям.

Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, спровокувавши велику європейську війну після восьми років конфлікту на сході України між українськими силами з одного боку та російською армією, використовуючи проросійських українців як привід для війни. США та їх європейські союзники підтримали Україну, виділяючи мільярди доларів грошей, зброї та розвідувальних даних, щоб перемогти російські сили.

Французький уряд заявив пізно в неділю, що підвищує попередження про тероризм до найвищого рівня після стрілянини в Москві.

Написання Ґая Фолконбріджа в Москві та Лідії Келлі у Варшаві; редагування Лінкольна Феста.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа