Reuters: росія має план з дестабілізації Молдови

Росія підготувала план дестабілізації ситуації в Молдові, заявив голова Служби інформації та безпеки країни Александр Мустяце, пише Reuters. Кремль прагне втрутитися у внутрішні справи країни, провокувати протести, впливати на майбутні президентські вибори, а також зірвати плани вступу Молдови до Євросоюзу. 

У 2023 році молдовська розвідка зафіксувала рекордний рівень діяльності російських служб безпеки та очікує збільшення операції Росії з дестабілізації у 2024 та 2025 роках. 

“Російські спецслужби хочуть втрутитися у виборчі процеси й цьогоріч. У нас є інформація, що здійснюються спроби зірвати референдум щодо європейської інтеграції, втрутитися в президентські вибори, а також дискредитувати урядові установи та політиків, які підтримують вступ Молдови до Європейського союзу”, – розповів Мустяце.

Відносини між Молдовою та Росією зіпсувалися, адже Кишинів підтримав проєвропейський курс та звинуватив Москву в спробах дестабілізувати ситуацію, пише Reuters. “Прозахідна президентка колишньої радянської держави Майя Санду засудила вторгнення Росії в Україну, адже веде Молдову до приєднання до ЄС і оборонного альянсу НАТО”, – йдеться в тексті. 

Росія неодноразово погрожувала Молдові за допомогу Україні. Раніше Майя Санду заявляла, що якби Росія захопила Київ “за три дні”, то наступною була б Молдова. Водночас перемога України у війні з РФ дасть змогу Молдові врегулювати конфлікт у Придністровʼї.

Переклад СКУ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа