Reuters: Правляча партія Угорщини внесла резолюцію проти переговорів про вступ України до ЄС

orban

Будапешт, 6 грудня (Reuters). У середу правляча партія Угорщини подала до парламенту резолюцію, в якій закликала уряд не підтримувати початок переговорів про вступ України до ЄС, оскільки Будапешт посилює тиск на Брюссель напередодні вирішального саміту наступного тижня.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан попередив, що лідери ЄС можуть не досягти консенсусу щодо початку переговорів про членство з Україною, і сказав, що це питання не повинно бути включено до порядку денного саміту.

Недовіра до Орбана була високою в Брюсселі після гірких суперечок протягом 13 років його правління щодо прав геїв та мігрантів в Угорщині, а також посилення державного контролю над науковцями, судами та ЗМІ.

Це призвело до заморожування мільярдів євро коштів ЄС для Угорщини. «Політика розширення Європейського Союзу повинна залишатися об’єктивним процесом, заснованим на правилах і результативності», – йдеться в резолюції парламенту, поданій правлячою партією.

«Початок переговорів про членство з Україною має базуватися на консенсусі між державами-членами Європейського Союзу… Умов для цього сьогодні немає».

У ньому сказано, що лідери ЄС повинні спочатку провести ретельну оцінку того, як можливе членство України вплине на політику згуртованості та сільськогосподарську політику всередині блоку, від якої бідніші члени ЄС, включаючи Угорщину, є одними з головних бенефіціарів.

Масштабне надходження українського зерна до ЄС минулого року викликало протести фермерів у Східній Європі, а польські далекобійники заблокували кілька пунктів пропуску на кордоні з Україною, закликаючи ЄС відновити дозволи, що обмежують транзит для українських конкурентів.

Орбан зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі в четвер напередодні саміту, повідомив його керівник преси.

«Орбан взяв на себе дуже публічну стратегію створення хаосу та паніки напередодні саміту Ради ЄС. Видовище, яке він створює, покликане створити стрес і максимізувати його вплив перед зустріччю лідерів ЄС», — сказав Роджер Хілтон, науковий співробітник мозкового центру GLOBSEC.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа