Reuters: Іран попередив росію про можливість великої «терористичної операції» перед нападом на Crocus City Hall

Дубай, 1 квітня (Reuters) – Іран повідомив росії про можливість великої «терористичної операції» на її території перед різаниною в концертному залі під Москвою минулого місяця, повідомили три джерела, знайомі з цим питанням.

Під час нападу 22 березня в Crocus City Hall, який став найбільшим в росії за кількістю жертв за 20 років, озброєні люди відкрили вогонь з автоматичної зброї по відвідувачах концерту, убивши щонайменше 144 людини під час насильства, а відповідальність за це взяло на себе бойове угруповання «Ісламська держава».

«За кілька днів до атаки в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливу велику терористичну атаку всередині Росії, яка була отримана під час допитів заарештованих у зв’язку зі смертоносними вибухами в Ірані», — повідомило одне джерело.

У січні міністерство розвідки Ірану повідомило, що заарештувало 35 осіб, причетних до подвійних терактів 3 січня в південно-східному місті Керман, у результаті яких загинуло майже 100 осіб. 19 січня міністерство повідомило, що заарештувало командира афганського відділення ІДІЛ-Хорасан (ІДІЛ-К).

Ісламська держава взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, найкривавіші з часів Ісламської революції 1979 року. Джерела в розвідці США повідомили, що ІДІЛ-К здійснила як атаки 3 січня в Ірані, так і стрілянину 22 березня в Москві.

Ісламська держава колись окупувала значні території Іраку та Сирії, встановивши панування терору та надихаючи напади самотніх вовків у західних країнах, але понесла територіальну поразку у 2017 році.

Однак ІДІЛ-К, одна з найстрашніших її гілок, знову підвищила авторитет угруповання завдяки масштабному кровопролиттю.

ІДІЛ-К, названа на честь старого терміну для регіону, який охоплював частини Ірану, Туркменістану та Афганістану, з’явилася на сході Афганістану наприкінці 2014 року та швидко здобула репутацію надзвичайної жорстокості.

“Значна операція”

Друге джерело, яке також побажало зберегти анонімність через делікатність питання, повідомило, що в інформації, яку Тегеран надав Москві про майбутній напад, не було конкретних деталей щодо часу та точної мети.

“Їм (членам ІДІЛ-К) було дано вказівку підготуватися до значної операції в Росії… Один із терористів (заарештований в Ірані) сказав, що деякі члени угруповання вже вирушили до Росії”, — повідомило друге джерело.

Третє джерело, високопоставлений співробітник служби безпеки, сказав: «Оскільки Іран був жертвою терористичних атак протягом багатьох років, іранська влада виконала своє зобов’язання попередити Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів».

Міністерство закордонних справ Ірану та Кремль не відповіли на запит прокоментувати цю історію. Білий дім не коментував це питання.

Джерело, знайоме з даними розвідки США щодо майбутньої атаки в Росії, заявило, що вона базується на перехопленні «балачок» бойовиків ІДІЛ-К.

Заперечуючи твердження США, Росія заявила, що вважає Україну причетною до атаки, не надавши доказів. Київ категорично заперечує цю інформацію. Однак Росії важче відхилити інформацію дипломатичного союзника Ірану про атаку, яка викликала сумніви щодо ефективності російських служб безпеки. Москва і Тегеран, які перебувають під санкціями Заходу, поглибили військову та іншу співпрацю після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року.

Громадяни Таджикистану

І в нападах в Кермані, і в Підмосков’ї були задіяні громадяни Таджикистану. Експерти з безпеки кажуть, що ІДІЛ-К агресивно вербувала людей із бідної колишньої радянської республіки Таджикистан.

Джерела повідомили, що Іран обговорив свої проблеми безпеки з Таджикистаном. Дипломатичне джерело в Таджикистані підтвердило, що нещодавно Тегеран обговорював з Душанбе питання збільшення участі етнічних таджиків у бойовій діяльності.

«Ісламська держава» живить люту ненависть до шиїтів — домінуючої секти в Ірані, а також цілей атак її філії в Афганістані. Воно вважає їх відступниками.

У 2022 році “Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за смертоносний напад на шиїтську святиню в Ірані, внаслідок якого загинули 13 людей. Тегеран ідентифікував нападника як громадянина Таджикистану.

Серед попередніх терактів, за які відповідальність взяла “Ісламська держава”, входять подвійні вибухи в 2017 році, спрямовані на парламент Ірану та могилу засновника Ісламської Республіки аятолли Рухолли Хомейні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа