Репортаж з суду над беркутівцями в справі розстрілів 20 лютого 2014 р.

Закінчилось чергове судове засідання в справі розстрілу учасників Революції гідності

Вчора, Святошинський районний суд міста Києва продовжив розгляд справи №759/3498/15-к про умисне вбивство 39 людей у місті Києві 20 лютого 2014 року під час Революції гідності.

14344321_212004589214946_218270111786555957_n

Під час слухання прокурор поцікавився думкою потерпілих стосовно зміни запобіжного заходу обвинуваченим екс-бекрутівцям. Тримати під вартою до кінця закінчення розгляду справи – саме такою була відповідь.

Як раніше повідомлялося, дане засідання продовжилось з розгляду епізоду загибелі потерпілого Мельничука Володимира Валерійовича. Суд вивчав результати експертиз, слідчих експериментів; досліджував відео та фото матеріали; заслуховував думку потерпілих та свідків.

Під час перегляду відео Квітковська, дружина загиблого Мельничука, змогла ідентифікувати себе і чоловіка. Під час слідчого експерименту вона змогла точно вказати своє місцезнаходження в момент пострілу і місцезнаходження чоловіка та його положення. Квітковська зазначила, що Мельничук помер за десять хвилин після останньої зробленої ним фотографії.

Суд задовольнив клопотання про перегляд відео де видно момент одразу після пострілу, яким було вбито Мельничука. Зазначається, що Мельничуку поцілили в ліву щоку (зліва направо). Один з обвинувачених просив суд задовольнити клопотання стосовно проведення допиту експерта секторальної експертизи Заграбського, але потім змінив свою думку і допита експерта не просив.

Також переглядали відео де видно, що дві особи в чорній формі, з жовтими пов’язками та надписами “Беркут” на спині ховаючись за бетонною барикадою спочатку знімають, а потім вставляють боєкомплект від автомату і направляють автомати в бік Майдану та займають бойове положення. Сторона обвинувачення наполягала на тому, що заміна боєкомплекту свідчила про його використання.

Прокурор навів аргументи загибелі Мельничука Володимира Валерійовича, який 20 лютого здійснював зйомку на вулиці Хрещатик, Інститутській. Сторона обвинувачення надала результати секторальної експертизи, яка підтвердила звідки вівся вогонь, а саме зі сторони розташування бійців підрозділу Беркут. Прокурор наполягав, що Мельничука вбили пострілом з бетонної барикади біля станції метро Хрещатик, саме на це вказують свідки.

В свою чергу сторона захисту говорила, що постріл не міг бути з бетонної барикади через непроглядні дерева і різницю висот, наголошувала на відсутні ознаки пострілу. Також наголошувалося, що вогонь міг вестися будь-ким, як зі сторони готелю Україна так і зі сторони Майдану.

Клопотання прокурора про проведення огляду інформації про мобільний зв’язок з метою визначення точного часу загибелі було задоволено. Мельничук перед смертю говорив по мобільному телефону зі своєю мамою. Сторона захисту була проти цього клопотання, на питання прокурора чи вам не цікаво дізнатися точний час, адвокат екс-беркутівців замовчував це питання.

З’ясувалося, що загиблий в останні хвилини життя ворушив головою та змінював її положення. В свою чергу сторона захисту вказувала на розбіжності в матеріалах кримінального провадження, в тому числі на цей факт, начебто це може свідчити про різні сектори обстрілу, які не стосуються їх клієнтів.

Також під час засідання розпочали розгляд епізоду стосовно вбивства підрозділом Беркут громадянина біля восьмої барикади.

Обвинувачені екс-беркутівці під час розгляду справи вели себе зухвало та впевнено. Один з них викрикував: “Почему мы сидим, а они не сидят?! Почему Беркут виноват, а Альфа, Омега, Булат нет?!”. Двоє з обвинувачених були в футболках з емблемою Беркуту на грудях та написом під ним: “я помню”, на спині зображений боєць Беркуту в амуніції. До завершення засідання один з журналістів намагався взяти інтерв’ю у обвинувачених та отримав відповідь : “Ага, вы сейчас интерв’ю просите, а вечером пойдёте на суд патриотов поддерживать”.

Наступне засідання по розгляду епізоду вбивства Мельничука відбудеться після 11 жовтня, тобто після проведення оперативно-розшукових дій для огляду інформації про мобільний зв’язок в момент пострілу. Наступний розгляд справи №759/3498/15-к відбудеться 15 вересня о 11-30 в Святошинському районному суді міста Києва, вулиця Жилянська 142.

Національний центр правозахисту закликає громадськість прийти для недопущення неправомірних рішень суду та встановленню справедливості ► goo.gl/UwbAhO

Національний центр правозахисту

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа