Регіонали намагаються торпедувати реформу освіти

Звернення щодо відкликання законопроекту №2335 «Про внесення змін до Закону країни «Про вищу освіту» (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти)»

Ми, члени групи «Освіта» громадської ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ», вкрай стурбовані непрофесійними кроками деяких народних депутатів, які фактично продовжують руйнацію освітньої галузі. Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), як єдиний здобуток реформування освіти в Україні за останні 20 років, створило умови для знищення корупції при вступі до вищих навчальних закладів і надало реальну можливість рівного доступу до вищої освіти всім абітурієнтам.

5 березня 2015 року група народних депутатів України (Співаковський О. В., Гордєєв А. А., Хлань С. В., Кремінь Т. Д., Вінник І. Ю.), продовжуючи справу колишньої влади, спрямовану на відновлення малозрозумілих схем проведення вступної кампанії, зареєструвала новий законопроект № 2335 «Про внесення змін до Закону країни «Про вищу освіту» (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти)», який є прямим втручанням у процес проведення ЗНО, що вже розпочався.

Новий законопроект залишає багато невирішених питань і створює багато нових проблем.Говорячи про те, що чинні Умови прийому фактично відсікають значну частину абітурієнтів від можливості здобуття вищої освіти, автори не додають, що йдеться про абітурієнтів, рівень базових знань яких недостатній для опанування програм вищої освіти. Послаблення вимог до абітурієнтів веде до погіршення якості української вищої освіти і неефективного використання бюджетних коштів у цій сфері.

У 2015 році замість формального порога успішності в 124 бали будуть використовуватися змістові пороги «склав/ не склав». Можна було б терміново розробити методики перерахунку балів ЗНО минулих років і таблиці конвертації, якби на це з державного бюджету було виділено потрібні кошти. Але і при цьому буде дуже важкопереконати громадськість у тому, що цей перерахунок зроблений коректно і забезпечує рівні умови вступу для випускників різних років.

Також не може бути прийнята у пропонованому вигляді ідея авторів законопроекту про запровадження тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК). Автори стверджують, що ТЗНК готовий до використання. Але для запровадження цього тесту при вступі на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра чи бакалавра необхідно вирішити ще багато принципових і технічних питань.

Також, відповідно до п. 7 ст. 45 Закону про вищу освіту, «фінансування заходів з проведення зовнішнього незалежного оцінювання здійснюється за рахунок коштів державного бюджету», хоча обсяги такого фінансування у 2015 році суттєво обмежені. Лише за 2 – 3 роки можна буде ставити питання про використання тесту загальної навчальної компетентності для зовнішнього незалежного оцінювання за умови, що держава забезпечить необхідне для його розробки фінансування.

В ст. 3 законопроекту автори пропонують Кабінету Міністрів України «у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом … привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом». Виконання цієї вимоги неможливе без внесення змін до Закону про вищу освіту, зокрема:

  • до п. 2 ст. 44 стосовно терміну оприлюднення Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, затверджуваних центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки;

  • до п. 2 ст. 45 стосовно термінів затвердження та оприлюднення переліку програм зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти, а також стосовно дотримання єдиних вимог до процедур проведення ЗНО;

  • до п. 3 ст. 45 стосовно терміну затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання.

Ми стверджуємо, що пропонований проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти)»:

  • не вирішує проблем, для розв’язання яких його пропонується прийняти;

  • не може бути реалізований на практиці;

  • потребує внесення додаткових змін до Закону про вищу освіту;

  • потребує суттєвих додаткових фінансових витрат з державного бюджету України;

  • призведе до погіршення якості вищої освіти в Україні.

Зважаючи на це, експерти групи «ОСВІТА» Реанімаційного пакету реформ закликають народних депутатів України не підтримувати цей законопроект, а авторам рекомендують відкликати його без подальшого розгляду.

З повагою,

ініціатива «Реанімаційний Пакет Реформ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа