Реформи без участі справжньої громадськості будуть карикатурою

Так виходить із першого досвіду застосування системи prozorro в державних закупівлях. Корупціонери намагаються обійти нову систему закупівель, імітуючи конкурси та “здешевлення” для бюджету. Там, де існують громадські активісти, які піднімають тривогу у випадку імітації, дерибан не проходить.

Max Nefyodov

Новий тиждень, нова ‪#‎зрадоперемога‬ – цього разу морська.

ПЕРЕМОГА ТИЖНЯ:
ДП “Бердянський морський торговельний порт” заощадив понад 300 тис. грн., купуючи робочий одяг.
Бюджет: 825 082 грн.
Сума договору: 512 000 грн.
Економія: 38%
Переможець: Підприємство “Бердянська трикотажка” Бердянської міської громадської організації інвалідів
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-03-07-000005-b/


В тендері взяло участь аж дванадцять підприємств, тож аукціон 17 березня був досить жвавий. В результаті торгів переможець знизив ціну із своєї початкової майже на 200 тис. грн. Морський порт заощадив 38% від бюджету. Наступна по вигідності пропозиція відрізнялась від пропозиції переможця всього на 3 000 гривні.
Замовник приєднався до ProZorro в квітні 2015 року. За рік він провів 59 тендерів з загальною економією 1,23 млн. грн.

ЗРАДА ТИЖНЯ:
ДП “МТП “ЮЖНИЙ”, не прикладаючи особливих зусиль та креативу, дискваліфікувало оптом 12 учасників.
Бюджет: 360 000.00 грн.
Сума договору: 337 000 грн.
Економія: 6,4%
Переможець: ТОВ “”Об’єднання Одесаагрогаз””
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-03-14-000439-c/

Мега-підозрілий тендер на закупівлю робіт з розробки робочого проекту від Южного порту. Тендерні пропозиції надало аж 16 учасників, майже всі торгувались на аукціоні. Ціни були дуже привабливі – найнижча давала економію в 58%. Але вже наступного дня після аукціону 12 (!!!) учасників з найкращими ціновими пропозиціями були дискваліфіковані одною спільною відпискою. В телефонних розмовах з дискваліфікованими підприємцями з’ясувалось, що деякі причини дискваліфікації просто смішні, наприклад документ – витяг з Єдиного Державного Реєстру – “не відповідає вставленій формі”. Доречі, переможець тендеру на аукціоні не торгувався. Такого нахабства ще треба пошукати.
По цьому тендеру ми звернулись до Міністерство інфраструктури України і, дякуючи Andrey Motovilovets, 8 квітня ввечорі замовник таки відмінив закупівлю. Тендер буде переоголошено і кваліфікаційні вимоги будуть більш адекватні.
Звернули ми увагу на цей тендер завдяки пильності громадськості, яка нам про нього розказала у FB. Ось вам ‪#‎ProZorro‬ в дії – всі все бачать, громадськість может впливати на “підозрілих” держ замовників

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа