Ракети в ЗСУ більше не вкрадуть: Міноборони та посольство США домовилися про посилення контролю за зброєю

Міноборони та посольство США

Українське оборонне відомство спільно з посольством США узгодили посилений контроль за кінцевим використанням наданого озброєння. Розширений моніторинг передбачає регулярні інвентаризації, спільні фізичні перевірки з партнерами та спецперевірки.

Про це повідомили у пресслужбі МО.

“Тепер Міністерство оборони забезпечить додаткову прозорість щодо зберігання та використання іноземної зброї. Окремі типи ракет, пускових установок, БПЛА та прилади нічного бачення, передані американськими партнерами, потребують ретельного контролю та особливих умов зберігання”, — мовиться у повідомленні.

На виконання цього завдання підписано спільну з відділом оборонного співробітництва посольства Сполучених Штатів концепцію, ініціатором якої виступило Міноборони.

“Всі країни, які надають зброю, будуть впевнені, що вона не потрапить в чужі руки, що її контролює виключно уряд, і що вона використовується в законний спосіб. Україна робить для цього максимум. Час посилити репутацію держави, перетворивши її на ініціатора та взірець прозорості та підзвітності”, — зазначив заступник очільника МО Юрій Джигир.

Згідно з домовленістю, посадові особи ЗСУ проходять підготовку стосовно використання спеціальних електронних пристроїв і проводять інвентаризації на арсеналах, базах, складах по всій Україні. Необхідний нагляд за наявністю, обліком і дотриманням належних умов збереження відтепер здійснюватиме Міністерство оборони з іноземними партнерами.

Відтак, фахівці Сполучених Штатів регулярно братимуть участь у спільних перевірках на місцях та консультуватимуть з необхідних питань.

“Моніторинг кінцевого використання товарів оборонного призначення наданих США — це спільна відповідальність країни-партнера та уряду США”, — вказано у концепції.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа