Рада суддів відмовилась звільняти «недолюстрованого» Холоднюка

Сьогодні, 3 березня, Рада суддів України розглядала питання щодо звільнення з посади голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка у відповідності до норм Закону «Про очищення влади». Із 26 членів Ради суддів тільки одна особа підтримала звільнення Холоднюка за люстрацією, 25 членів РСУ проголосували проти.

Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік наголосила:

«Рада суддів України не підтримала звільнення недолюстрованого Голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка. Хоча Закон «Про очищення влади» не дає їм права вибору. По суті – судді наплювали на пряму вимогу чинного закону України. І як після цього довіряти їм вчинення правосуддя в Україні?».

Під час засідання одним із аргументів членів Ради суддів була теза, що посада Холоднюка – виборна, а до виборних посад люстрація не застосовується. З такою позицією виступила Валерія Чорна. При цьому Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко роз’яснила, що виборні посади в люстраційному законі – це народні депутати, які обираються прямим виборчим правом, а не голова Державної судової адміністрації, який обираються Радою суддів.

Крім того, звучав аргумент, що звільняти посадовців за люстрацією можна тільки після доведення індивідуальної відповідальності. Ця позиція є безпідставною, оскільки Венеціанська комісія у своєму висновку схвалила проведення люстрації в Україні за тим алгоритмом, що прописаний в Законі «Про очищення влади». «Люстрація не становить порушення прав людини як така, тому що «демократична держава вправі вимагати від держслужбовців бути лояльними до конституційних принципів, на яких вона заснована», – сказано у висновку Комісії.

Нагадаємо, що Зеновій Холоднюк є суб’єктом люстраційного закону оскільки у період з 27 березня 2013 по 28 квітня 2014 обіймав посаду заступника Голови ДСА, тобто з посади він мав бути звільнений ще рік тому.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа