Письменниця Забужко, історик В’ятрович, ліквідатор Мирний про те, що Чорнобиль наблизив розпад СРСР

Публічна дискусія  “Як Чорнобиль наблизив розпад СРСР? Як впливає на Україну?” в перший день VI «Книжкового Арсеналу» в рамках історичного майданчика Інституту національної пам’яті

20 квітня, 18.30-20.00

Мистецький Арсенал, зал «Къырым» (вул. Лаврська, 10-12)

26 квітня виповнюється 30 років з часу аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка залишається найбільшою катастрофою в історії ядерної енергетики.

Публічною дискусією «Як Чорнобиль наблизив розпад СРСР? Як впливає на Україну?» Інститут національної пам’яті прагне повернути тему Чорнобильської катастрофи в публічний дискурс. Це буде розмова не тільки про минуле та його уроки: однозначно сама аварія, реакція на неї тодішньої радянської влади, організація заходів із ліквідації наслідків трагедії вкотре проявили нелюдяну та злочинну природу комуністичної системи, а також некомпетентність її керівництва. Про сьогодення: монстр під саркофагом досі залишається викликом, Чорнобиль – тестом на спроможність для української влади, адже люди, яких так чи інакше торкнулася аварія, ліквідатори чи їхні сім’ї досі становлять значну частину нашого суспільства. Але також і про майбутнє: в питанні радіаційний катастроф наша національна пам’ять є важливим досвідом для світу.
У дискусії візьмуть участь:

письменниця Оксана ЗАБУЖКО, командир взводу радіаційної розвідки, письменник, еколог Сергій МИРНИЙ, організатор першого масштабного відзначення річниці катастрофи 1988 року Олесь ШЕВЧЕНКО, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ЯТРОВИЧ.

Модератор – історик Сергій ГРОМЕНКО.

Партнер заходу – Програма академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні.

весна86
Нагадаємо, з 20 по 24 квітня, у рамках VI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» триватиме спеціальна програма Українського інституту національної пам’яті «Історія: (не)засвоєні уроки». Цикл публічних дискусій з такою ж назвою на важливі з точки зору сьогодення історичні теми Інститут національної пам’яті організовує вже понад рік.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа