Путін визнав, що Росія порушує міжнародне право, і підписав розпорядження про вихід з Міжнародного Кримінального Суду

Муаммар Каддафі теж не визнавав Римського Статуту МКС, і що це йому допомогло?

Москва. 16 листопада. INTERFAX.RU – Президент РФ Володимир Путін видав розпорядження, згідно з яким Росія відмовляється бути учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС).

“Прийняти пропозицію Мін’юсту Росії, узгоджене з МЗС Росії та іншими зацікавленими федеральними органами виконавчої влади, з Верховним Судом РФ, Генеральною прокуратурою РФ і Слідчим комітетом РФ, про направлення генеральному секретарю ООН повідомлення про намір РФ не стати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду”, – йдеться в розпорядженні президента, опублікованому на офіційному порталі правової інформації.

Крім того, Путін доручив МЗС РФ направити генеральному секретарю ООН відповідне повідомлення.

Це розпорядження набирає чинності з дня його підписання.

Римський статут МКС – міжнародний договір, за яким утворено та облаштовано Міжнародний кримінальний суд. Прийнятий на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і вступив в силу з 1 липня 2002 року. Росія підписала Римський статут 13 вересня 2000 року, але до теперішнього часу не ратифікувала його.

МКС розглядає справи про найсерйозніші злочини, що викликають заклопотаність всього міжнародного співтовариства: прояви геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші. Саме ті, які Росія вчиняла в Грузії, а зараз чинить в Україні та Сирії.

Українські політики коментують подію, як спробу мінімізувати наслідки від можливих звинувачень Росії у МКС, а ці звинувачення після визнання ООН окупації Криму стають все реальнішими. Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз скоментувала подію на своїй сторінці у Facebook так:

«Вітаю Російську Федерацію з приєднанням до групи авторитарних держав, зокрема Бурунді та Гамбії, що ініціювали вихід з юрисдикції Міжнародного Кримінального суду. Розпорядження, що прийняте вищим військово-політичним керівництвом Росії, без сумніву, пов’язане з вчорашнім рішенням МКС щодо Криму та питанні по участі Росії в агресії проти України», – зазначила політик.

Ірина Фріз переконана, що вихід Росії з юрисдикції МКС є непрямим свідченням визнання порушення міжнародного права, військових злочинів, а також анексії території України.

Ми зі свого боку додамо, що невизнання країною Римського Статуту МКС не стоїть на перешкоді оголошенню ордера на арешт керівникам держав, які цей статут не визнають. МКС видавав ордери на арешт чинного президента Судану Аль-Башира і Муаммара Каддафі, незважаючи на те, що їх держави не ратифікували Римський статут.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа