Путін гострить зуби на український острів Зміїний

1 Острів Зміїний

Замість розвитку наступальних операцій на суші проти України в 2016-му, Путін може вдатися до наступу на морі та захопити острів Зміїний, відрізавши Одеський торговельний морський порт від сполучення зі світом. Такий сценарій не виключає колишній радник екс-міністра закордонних справ Швеції Аарон Корева у своїй публікації «Що передвіщає 2016-й для України» на сайті «Атлантичної ради».

«Замість нового сухопутного військового наступу, Путін випробовує свою удачу на морі. 14 грудня 2015 року Росія вкрала дві самопідйомні бурові установки, що перебували в українських територіальних водах в районі родовища природного газу «Одеське» в Чорному морі – за 100 кілометрів на схід від узбережжя України, – зауважує експерт. – А на захід від родовища є крихітний острів Зміїний, колишня радянська база з населенням 100 людей. Якщо Росія захопить острів, то Одеський порт може бути відрізаний; це закриє Україні майже весь вихід у море, оскільки Росія вже утримує Крим та газові родовища між ним і островом Зміїним».

На переконання експерта, це може статися в 2016 році приблизно так само, як був реалізований кримський сценарій. Цього разу можуть з’явитися «борці за свободу Одеси», які «насправді будуть російськими військовими ВМФ без розпізнавальних знаків, вони захоплять острів і оголосять його частиною «Одеської Народної Республіки». Росія може потім туди відправити «гуманітарні конвої» або «громадянських активістів» з Криму.

Якщо Росія захопить острів Зміїний, він може бути перетворений на військово-морську базу, звідки «зелені чоловічки» діятимуть на моторних човнах, озброєні автоматами Калашникова і РПГ. Це може стати кошмаром для торговельного судноплавства. «Чи звучить це божевільно й надумано? Можливо, але так само відбулося захоплення Росією Криму два роки тому», – зауважує Корева.

Хоча президент Росії Володимир Путін практично не згадував про Україну у своїх останніх офіційних заявах, однак Росія, як переконаний експерт, не відмовилася від планів експансії і намагається приспати пильність країн Заходу.

Острів Зміїний вже не раз був об’єктом міжнародних конфліктів, але всі світові інституції визнали, що він належить Україні. То чи не стане тепер цей острівець ще й зоною військового протистояння з країною-агресором? Відповідь на це запитання ми отримаємо вже цього року.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа