Прийняття законопроекту про державне фінансування політичних партій під загрозою зриву

Інфогр.

Через небажання окремих парламентських сил публікувати інформацію про майно, яке є в розпорядженні партій, прийняття законопроекту №2123а «Щодо запобігання і протидії політичній корупції», що передбачає запровадження державного фінансування парламентських партій, під загрозою зриву. Про це на спільній прес-конференції заявили співавтори законопроекту народний депутат Сергій Лещенко (Блок Петра Порошенко) та голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

За словами Віктора Тарана, розгляд законопроекту може бути відкладений на невизначений термін, а в разі його виставлення на голосування, існують значні ризики провалення голосування.

«Що стосується голосування в другому читанні і в цілому, то поки невідомі навіть плани, коли депутати планують за це узятися. Не хочеться поки перераховувати прізвища та партійні бренди, але нам відомо про цілі фракції та групи, які прийняли рішення саботувати прийняття цього важливого антикорупційного законопроекту», – заявив Віктор Таран.

Співавтор законопроекту, депутат від Блоку Петра Порошенко Сергій Лещенко нагадав, що голосування законопроекту в першому читанні відбулося напередодні подачі звітів до міжнародних кредиторів та Європейського Союзу щодо виконання антикорупційної стратегії та плану дій з візової лібералізації. На його думку, це було зроблено і для того, щоб показати іноземним партнерам наші наміри в боротьбі з корупцією. Проте чи будуть доведені ці наміри до кінця залежить вже в першу чергу від громадськості.

За словами Лещенка, не зважаючи на усі труднощі, група активних депутатів продовжує докладати зусиль для прийняття законопроекту.

Також депутат повідомив, що на початку серпня законопроект направили на експертизу до Венеціанської комісії і в найближчому майбутньому має надійти офіційна позиція комісії з приводу тексту законопроекту.

Перед голосуванням у другому читанні до законопроекту було розроблено близько 20 поправок. Ці поправки покликані уточнити його та заповнити усі можливі законодавчі прогалини. Зокрема, через правки експерти пропонують заборонити фінансування партій державними та комунальними підприємствами, компаніями, що належать іноземним громадянам, визначити чіткі критерії відбору аудиторських фірм для перевірки партій тощо.

В ході роботи над правками експерти Центру політичних студій та аналітики провели ряд круглих столів, консультації з десятками експертів з усієї України і врахували усі висловлені зауваження. За словами експертів, ці поправки не змінюють по суті, але підсилюють його текст.

Експерт та депутат закликали прийняти законопроект у другому читанні та в цілому протягом вересня, поки в Україні знаходитиметься міжнародна місія з перевірки виконання Україною своїх зобовязань у сфері боротьби з корупцією. «Сьогодні перебування цієї місії в Україні грає на руку антикорупційним активістам. Влада не зможе пояснити аудиторам, чому досі не прийнято законопроект про держфінансування партій, не почався відбір членів Нацагентства запобігання корупції тощо. І це шанс для громадськості дотиснути депутатів та урядовців, щоб обіцяні антикорупційні реформи були продовжені», – вважає Таран.

Прес-конференція проводилася в рамках проекту «Адвокаційна кампанія впровадження державного фінансування політичних партій», що реалізується Центром політичних студій та аналітики за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа