Прозорість державних фінансів опинилася перед загрозою – нема підпису Порошенка

Проголосований депутатами законопроект № 0949 «Про відкритість використання публічних коштів» спрямований на забезпечення широкого та вільного доступу  всіх бажаючих до того, яким чином органи влади України, державні, казенніта комунальні підприємства використовують публічні кошти. “Документ пропонує радикальну відкритість фінансової інформації, яку зараз ховають за сімома печатями. Згідно з ним, перевірити, на що і як чиновник витратив кошти, буде легше ніж оновити статус у Facebook. На практиці, закон передбачає створення онлайн-платформи, на якій буде відображена інформація про використання всіх державних коштів – починаючи від держбюджету й закінчуючи витратами комунальних підприємств.” Про це на розказав експерт Центру політичних студій та аналітики, Реанімаційного Пакету Реформ та співавтор закону від імені громадськості Віктор Таран. Втім за словами експерта цей процес відтягується, оскільки Президент України зволікає із підписанням Закону.

Експерт Центру політичних студій та аналітики та Реанімаційного Пакету Реформ Віктор Таран наголосив, що надання максимально широкого доступу до інформації про використання публічних коштів є ключовою передумовою перемоги у боротьбі з корупцією та досягнення таких успіхів шляхом залучення до контролю над державною владою громадян та громадських  організацій, журналістів та бізнесу України. 

Відкрита та прозора влада є необхідним чинником для всебічного розвитку України, про що справедливо зазначається у Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», затвердженої Президентом на початку цього року, та у Коаліційній Угоді, укладеній між демократичними фракціями Верховної Ради України підкреслив Експерт Реанімаційного Пакету Реформ Віктор Мазярчук. Народний депутат, співавтор закону Олег Медуниця заявив, що парламент зі свого боку зробив все що від нього залежить, прийнявши закон. “Тепер Президент має показати наскільки він готовий до боротьби із корупцією у сфері публічних фінансів,” – підсумував депутат.

«Ухвалення законопроекту 0949 було значним кроком уперед. Але тепер прозорість державних фінансів знову опинилася перед загрозою. Адже від прийняття закону 17 лютого, Президент досі його не підписав. Це серйозна перешкода на шляху до становлення відкритої та прозорої української держави», – зазначає Віктор Таран, експерт РПР та ЦПСА.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа