Провал ракетної програми Ірану: запустити 181 балістичну ракету та нікуди не влучити

Іран здійснив дійсно масштабну атаку Ізраїлю балістичними ракетами результати якої вражають, але не цілі

Іранська атака 1 жовтня Ізраїлю за допомогою величезної кількості балістичних ракет завершилась близьконульовим чи взагалі нульовим результатом. Навіть попри те, що Тегеран зробив висновки зі своєї попередньої нерезультативної атаки 14 квітня, яка завершилась знищенням Ізраїлю та його союзниками 99% загроз.

Зокрема тоді Іран використав тактику комбінованого удару і запустив 130 дронів-камікадзе Shahed-136, 30 крилатих та 120 балістичних ракет. Але через те, що дрони летіли близько 1000 км, які віддаляють Іран від Ізраїлю, близько 5,5-6 годин мова не йшла про несподіваний удар.

Але на цей раз іранська атака складалась лише з балістичних ракет, як повідомив ЦАХАЛ – 181 одиниці, які були запущені декількома хвилями вся атака тривала близько 30 хвилин. І хоча перші відео з Ізраїлю формували враження, що протиракетна оборона країни проламана, результат виявився зовсім інший.

Офіційно Ізраїль повідомив, що у результаті удару загинула одна особа, яка виявилась палестинцем у Секторі Газа, ще два громадянина отримали поранення. І єдина смерть пов’язана не з вибухом, на людину, яка вийшла з укриття раніше відбою тривоги, впала частина перехопленої іранської ракети.

Ще одна ракета уразила будівлю школи у місті Гадере, що у центральній частині Ізраїлю. Інші “успіхи”, якщо не рахувати вибиті шибки, полягають в ударі по пустирях чи дорозі, а одна з ракет впала в 400 метрах від штаб-квартири “Моссада” . І знову, те що на відео виглядало таким чином:

У результаті призводило до наслідків у вигляді вирви поряд із дорогою. При цьому навіть поруч припарковані автомобілі залишились відносно цілими, хоч і засипані землею:

При цьому сам факт того, що протиракетна оборона Ізраїлю “пропустила” балістичні ракети цілком закономірний. Бо дійсно їх було занадто багато і все впирається у кількість ракет у таких системах, як Arrow-3, яка відповідає за перехоплення балістичних ракет середньої дальності, а також, можливо “Пращі Давида”. А “Залізний купол” взагалі не призначений для відбиття балістичних ракет, хоча і може “доопрацьовувати” по уламках, падіння яких становить загрозу.

Водночас іранські ракети продемонстрували точність на рівні “кудись в Ізраїль”, а у найкращому випадку у районі +/- 400 метрів, якщо брати випадок із ракетою, що впала поряд зі штаб-квартирою “Моссада”. Також ще їх одним мінусом стала мала бойова частина, яка до того ж вибухає після того, як ракета вже не просто зіштовхнулась із землею, а встигла у неї “заритися” на декілька метрів. А тому ударна хвиля та уламки поглинаються нею.

Такий підрив буде доволі ефективним у випадку потрапляння у будівлю, але для цього необхідно забезпечити відповідну точність, чого іранцям так і не вдалось. Але також треба розуміти, що у Тегерані, попри власні заяви про 80% уражених цілей, дуже ретельно дослідять причини реальних результатів.

Бо зрештою мова йде про провал всієї ракетної програми країни, зі створенням хоч і далекобійних, але вкрай неточних та малопотужних ракет. І вочевидь Іран запросить у РФ системи навігації для них, які дозволять нівелювати один з недоліків. А також зможуть ґрунтовно змоделювати завдання аналогічного удару балістичними ракетами із ядерним спорядженням, для яких точність “кудись в Ізраїль” достатня.

Джерело: Defense Express

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа